Business Internaţional

Klarna, cel mai valoros startup din Europa, anunţă o serie de schimbări pe măsură ce autorităţile britanice plănuiesc să reglementeze sectorul „buy now, pay later”, care a crescut masiv în timpul pandemiei

În vară, Klarna era evaluată la 46 de miliarde de dolari

În vară, Klarna era evaluată la 46 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

18.10.2021, 12:26 242

Fintech-ul suedez Klarna a declarat luni că va realiza o serie de schimbări asupra produsului său din Marea Britanie, în contextul în care autorităţile din ţară se pregătesc să înăsprească reglementările impuse industriei „buy now, pay later” (cumpără acum, plăteşte mai târziu – BNPL), potrivit CNBC.

Unul dintre principalele update-uri constă în implementarea unor controale mai puternice pentru credite. Compania susţine că noua funcţie le va permite utilizatorilor să îşi partajeze datele cu privire la venituri şi cheltuieli, demonstrând astfel că îşi permit achiziţionarea unui anumit produs. Funcţia este voluntară, spune un purtător de cuvânt al Klarna.

Klarna este cel mai valoros startup din Europa şi unul dintre cei mai mari operatori BNPL din lume. Serviciile respective le permit cumpărătorilor să îşi împartă achiziţiile în rate lunare, de obicei fără dobândă. În 2020, aproape 97 de miliarde de dolari din tranzacţiile globale din e-commerce au fost procesaţi printr-o platformă BNPL.

Printre principalele companii care au abordat deja piaţa se găsesc PayPal, Mastercard şi Square, un startup condus de Jack Dorsey, CEO-ul şi fondatorul Twitter.

În timp ce companiile se mândresc că oferă o alternativă convenabilă, în detrimentul cardurilor de credit, criticii argumentează că platformele BNPL încurajează oamenii să cheltuie mai mult decât îşi permit. De asemenea, există temeri conform cărora utilizatorii unor asemenea servicii nu sunt conştienţi că acumulează datorii.

Creşterea înregistrată de industrie în timpul pandemiei de coronavirus ar putea conduce la o serie strictă de reglementări în Regatul Unit. Spre sfârşitul lui octombrie, guvernul britanic este aşteptat să-şi clarifice planurile în acest sens.

„Credem cu tărie că oamenii ar trebui  să plătească în majoritatea cazurilor cu banii pe care îi au, însă în anumite momente creditele au mai mult sens. Schimbările pe care le anunţăm astăzi înseamnă că utilizatorii se află în control total asupra achiziţiilor, indiferent de momentul plăţii”, spune Sebastian Siemiatkowski, CEO-ul fintech-ului.

Klarna, bancă reglementată în Suedia, a obţinut până acum finanţări de 3,7 miliarde de dolari din partea investitorilor, printre care se găsesc gigantul japonez SoftBank, grupul chinez Ant Group şi rapperul american Snoop Dogg. Firma era evaluată la aproape 46 de miliarde de dolari în vară şi intenţionează să devină publică în unu-doi ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO