Business Internaţional

Kodak isi anunta injumatatirea profitului

20.06.2003, 00:00 14



Eastman Kodak, cel mai mare producator de filme fotografice din lume, a anuntat reducerea cu peste 50% a veniturilor previzionate, in special din cauza impactului SARS asupra vanzarilor din Asia dar si a ritmului lent al economiilor din Europa si SUA.



Actiunile Kodak, cu cele mai bune performante anul trecut din indicele Dow Jones Industrial Average(DJIA), au scazut cu mai mult de 10% la sfarsitul sedintei de tranzactionare de miercuri, ajungand la valoarea de 28,77 $, dupa ce au pierdut 3,22 $.



"Epidemia SARS, la care s-au adaugat si unele ingrijorari privind tensiuni geopolitice au indepartat consumatorii de activitati legate de fotografie", a afirmat Daniel Carp, presedintele companiei.



Kodak a mai mentionat ca vanzarile de filme in China din aprilie si mai s-au redus la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut in special datorita epidemiei de SARS. Reducerea vanzarilor din SUA si Europa au fost rezultatul unei concurente sporite, in special prin strategii de preturi mai competitive precum si a cresterii popularitatii aparatelor digitale de fotografiat.



In SUA, vanzarile de filme fotografice in aprilie si mai au inregistrat o scadere de 8% comparativ cu anul trecut.



Un volumul redus al vanzarilor are un impact negativ atat asupra costurilor de productie cat si asupra costurilor de developare.



Analistii au criticat in mod repetetat incetineala cu care compania isi dezvolta activitatea pentru a putea face fata noi ere digitale. Pe de alta parte, Kodak se orienteaza din ce in ce mai serios catre piata "micro-laboratoarelor" foto, si anume catre aparatele portabile de developat. Competitia in acest sector este de asemenea foarte stransa, companii precum Fuji Photo Film detinand 60-70% din piata americana a micro-laboratoarelor foto digitale.



Daniel Carp a reafirmat necesitatea "intensificarii si accelerarii eforturilor de reducere a costurilor". In viziunea companiei, ritmul scazut al activitatii economice, reducerea turismului precum si tensiunile geopolitice la nivel mondial vor afecta vanzarile si veniturile pentru tot restul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO