Business Internaţional

La 50.000 de dolari pe an taxă de şcolarizare, drumul spre Yale începe de la vârsta de 5 ani

La 50.000 de dolari pe an taxă de şcolarizare, drumul...

Autor: Mircea Nica

31.03.2019, 20:00 1909

Recentele scandaluri privind admiterile în şcoli particulare au confirmat faptul că parinţii ar face aproape orice să îşi poată înscrie copiii la şcoala cea mai bună, potrivit Bloomberg,.

Pentru acei parinţi din New York care sunt dispuşi sa platească 50.000 de dolari la o grădiniţă sunt anumite ritualuri de trecere care provoacă câteva stări de anxietate privind evoluţia copilului. Părinţii bogaţi angajează consultanţi de admitere şi chiar mai mult pentru a lustrui aplicaţia micuţilor. La fel ca Ivies Grownup (n.red. liga adulţilor), care îşi trimit deciziile de admitere joi, Baby Ivies (n.red. liga bebeluşilor) îi elimină pe cei slabi, îi intervievează pe cei care au speranţe şi decid care dintre candidaţii norocoşi se vor strecura dincolo de funia de catifea, conform Bloomberg.

Trinity School, care se află în partea superioară a Vestului, a încetat sa mai accepte aplicaţii pentru anul academic în curs de îndată ce a ajuns la 642 de aplicaţii pentru cele aproximativ 60 de locuri disponibile în gradiniţă, conform informatiilor furnizate de Kevin Ramsey, director de comunicaţii, pentru Bloomberg.

Alţi copii de la New York Baby Ivies, cum ar fi Horace Mann, Collegiate, Dalton şi Brearley, în general, nu îşi dezvăluie ratele de acceptare. Horace Mann a oferit o privire asupra numărului de dosare legate de o emisiunea de obligaţiuni din 2017. În medie, grădiniţa primeşte 346 de cereri pentru aproximativ 36 de locuri. Purtătorii de cuvânt al şcolilor fie au refuzat să comenteze, fie nu au returnat e-mailurile.

„Nici o şcoală nu îţi va spune câte locuri disponibile are pentru că numărul locurilor este ceva sacru pentru ele,” a spus un fost director de admiteri pentru Bloomberg.

Scandalul colegiilor privind admiterea a scos la iveală cât de departe pot merge unii părinţi, inclusiv utilizând scheme de a cumpăra spoturi la Yale, Stanford şi alte şcoli de elită. În timp ce mita nu a fost expusă la Baby Ivies, puţini părinţi se îndoiesc că banii dictează acţiunile.

Astfel, şcolile private reprezintă afaceri mari, iar potrivit cifrelor din 2017 Collegiate a avut aproximativ 342 de milioane de dolari în active. Şeful şcolii Horace Mann a facut aproape 1 milion de dolari, iar într-un raport din acel an, Trinity s-a plâns de rata de dotare pe elev de aproximativ 71.000 de dolari pe copil, aceasta fiind "una dintre cele mai mici din oraş.”

Părinţii ar face aproape orice pentru a obţine admiterea copilului în şcoala dorită. Potrivit fostei directoare a Mandell School, Gabriela Rowe, un părinte i-a trimis un pachet neobişnuit care conţinea un pantof de tenis de marimea unui bebeluş, iar biletul ataşat spunea „acum că avem un pantof pe uşă, sperăm să îl avem şi pe celălalt”.

Asemenea colegiilor, consultanţa a devenit un joc profitabil. Astfel, firma de consultanţă, Uhry, îi taxează pe clienţii săi de la 12.000 de dolari la 25.000 de dolari, iar taxa aplicată de Reid începe de la 375 de dolari pe oră.

Părinţii acuză alţi părinţi şi câteodată chiar pe ei înşişi pentru această concurenţă spiralată, iar administratorii şi consultanţii educaţiei superioare se hrănesc cu anxietatea părinţilor de a atinge succesul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO