Business Internaţional

La adăpost în Singapore: Fugărite de autorităţile de reglementare din SUA până în China, marile grupuri din piaţa criptomonedelor se refugiază în Singapore, unde sunt aşteptate cu covorul roşu

La adăpost în Singapore: Fugărite de autorităţile de...

Autor: Alex Ciutacu

08.07.2021, 11:42 724

Marile grupuri globale din piaţa criptomonedelor îşi extind prezenţa în Singapore, unde sunt atrase de un mediu de reglementare prietenos, în contrast cu alte pieţe în care autorităţile au început să implementeze măsuri dure de control şi reglementare, potrivit FT.

Printre executivii care se vor muta în hub-ul financiar al Asiei se numără şi Changpeng Zhao, fondatorul Binance – unul dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din lume, care procesează anual tranzacţii de ordinul trilioanelor de dolari.

Totodată, exchange-ul american Gemini îşi extinde prezenţa în Singapore. Gemini este o companie fondată de gemenii Winklevoss, al căror nume este legat strâns de piaţa criptomonedelor, dar şi de începuturile Facebook.

Singapore nu a început încă să emită licenţe pentru aceste companii din piaţa criptomonedelor, însă a oferit un soi de derogare pentru marii jucători din industrie, permiţându-le acestora să deservească atât investitorii de retail, cât şi pe cei instituţionali.

În timp ce industria criptomonedelor devine din ce în ce mai extinsă şi atrage tot mai mulţi investitori, autorităţile din pieţe precum SUA, China şi Marea Britanie au început să pună presiune pe acest sector. Spre exemplu, Hong Kong-ul a decis să limiteze tranzacţionarea cu criptomonede doar la traderi sau investitori acreditaţi, conform unei noi legislaţii.

Singapore s-a dovedit a fi unul dintre cele mai primitoare locuri pentru greii industriei. Fondul suveran al Singapore (GIC) a investit sute de milioane de dolari în acest sector alături de Temasek, o companie de investiţii controlată de stat.

Autoritatea Monetară din Singapore a simplificat procesul prin care grupurile străine de criptomonede pot intra în piaţă pentru a deservi populaţia rezidentă. Totuşi, trebuie menţionat că există limite pe tranzacţionare.

„Fraţii crypto din toată lumea au văzut semnele şi au realizat că Singapore îmbrăţişează această clasă de active”, a declarat un fondator de startup crypto din Singapore.

Gigantul Binance a primit o derogare în Singapore şi deja a anunţat luna trecută că va angaja 200 de persoane în oraş. Tot în Singapore locuieşte astăzi şi Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum.

OSL, un exchange de criptomonede din Hong Kong, a primit o derogare similară cu cea a Binance şi vrea să-şi dubleze numărul de angajaţi din Singapore până la finalul anului.

Gemini, compania gemenilor Winklevoss, a ales ca sediul din Asia să fie localizat în Singapore şi vrea să ajungă la 50 de angajaţi în 2021, întrucât în iunie 2020 avea un singur angajat.

Jihan Wu, miliardarul din spatele grupului de minare de criptomonede Bitmain, a lansat un startup crypto în Singapore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO