Business Internaţional

La Oscaruri, Avatar-ul de 2,5 mld. $ a pierdut in fata unui film de doar 19 mil. $

La Oscaruri, Avatar-ul de 2,5 mld. $ a pierdut in fata unui film de doar 19 mil. $

FOTO: Reuters

09.03.2010, 00:00 1546

In acest an, premiile Oscar i-a adus fata in fata pe celebrulregizor James Cameron si pe fosta sa sotie Kathryn Bigelow. Camerona venit cu "Avatar" - filmul cu cele mai mari incasari din toatetimpurile, aproximativ 2,56 mld. dolari la nivel mondial -, iarBigelow cu "The Hurt Locker" - o pelicula cu incasari de doar 19mil. dolari, care a devenit filmul castigator al premiului Oscarpentru cel mai bun film cu cele mai mici incasari din istorie.Bigelow a devenit astfel prima femeie care a castigat premiul Oscarpentru cea mai buna regie. Imensul succes la public si publicitateanu i-au ajutat lui James Cameron, care nu a reusit sa plece acasadecat cu trei premii Oscar - desi fusese nominalizat la nouacategorii - cea mai buna regie artistica, cea mai buna imagine sicele mai bune efecte vizuale. La cele mai importante categorii,"Avatar" a trebuit sa se plece in fata peliculei ce aduce inprim-plan razboiul din Irak, "The Hurt Locker". O echipa de soldatigenisti americani trebuie sa supravietuiasca intr-un oras undedusmanii pot aparea de oriunde, iar orice obiect poate fi opotentiala bomba.

In anul 2008, cand a aparut filmul, publicul era deja satul defilme despre razboiul din Irak, de aceea nu a fost primit cuentuziasm. Criticii insa au inceput sa ii acorde credit, si in 2009premiile si nominalizarile incepeau sa curga.

Primul care i-a acordat o recenzie buna filmului a fost chiarJames Cameron care a spus: "Cred ca acest film ar putea sa devina«Platoon» (1986) al razboiului din Irak". "Platoon" (Plutonul) esteun film cheie despre razboiul din Vietnam.

La divortul dintre cei doi s-a incheiat un acord care stipula caJames Cameron va produce trei dintre filmele fostei sotii. Primul afost "Point Break" in 1991. A urmat apoi "Strange Days" (1995) si"K19: The Widowmaker" (2002). Abia apoi a venit "The Hurt Locker",si James Cameron a ratat astfel la milimetru ocazia de a primiomagii si pentru acest film.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO