Business Internaţional

La trei ani după ce a naţionalizat o parte din bănci, Marea Britanie este pe punctul de a diviza giganţii financiari

 La trei ani după ce a naţionalizat o parte din bănci, Marea Britanie este pe punctul de a diviza giganţii financiari

Autor: Paul Comşa

20.12.2011, 00:04 629

Guvernul britanic va adopta "integral" proiectul legislativ prin care operaţiunile de retail ale băncilor vor fi separate de cele de investiţii, potrivit secretarului de stat pentru comerţ Vince Cable, citat de BBC News.

Dacă măsura va intra în vigoare, giganţii bancari britanici va trebui să aibă suficiente lichidităţi sub formă de capital şi credite pentru a acoperi pierderi echivalente cu o cincime din valoarea totală a activelor din bilanţ. Băncile care deţin divizii de retail şi de investiţii va trebui să şi le capitalizeze separat până în 2019 pentru a proteja clienţii şi contribuabilii de consecinţele unei eventuale noi crize financiare.

"Nu putem să considerăm în continuare că marile bănci sunt prea mari pentru a eşua, să acordăm subvenţii din banii publici", a afirmat Vince Cable, citat de Financial Times. Pe de altă parte, analiştii consideră că guvernanţii britanici "s-au înmuiat" după ce s-au consultat cu bancherii asupra reformei şi că ar putea să renunţe la o parte din punctele controversate din proiectul de lege al fostului guvernator al Băncii Angliei John Vickers, scrie The Independent.

Bancherii au avertizat că propu­nerea de a separa diviziile de retail şi de investiţii şi de a crea un buffer (stoc de lichiditate) suplimentar din obligaţiuni va avea un impact mai mare asupra bilanţurilor băncilor decât estimările preliminare din raportul lui Vickers, de 4,75 mld. lire sterline (5,66 mld. euro).

De exemplu, cea mai mare bancă britanică în funcţie de active, HSBC este dependentă de finanţarea pe termen scurt de pe piaţa monetară. Achiziţiile de obligaţiuni pentru formarea rezervelor minime de capital vor "costa" HSBC 2,5 mld. lire (2,98 mld. euro), conform estimărilor ana­liştilor. HSBC a cerut totodată ca măsura să fie aplicată doar ope­raţiunilor din Marea Britanie şi nu diviziilor pe care banca le deţine în întreaga lume.

Costurile noilor reglementări pentru băncile britanice s-ar putea ridica la aproape 37 mld. dolari (28,36 mld. euro), potrivit economiştilor băncii americane de investiţii Goldman Sachs, citaţi de Bloomberg Business Week.

Ca urmare a căderii băncii americane de investiţii Lehman Bro­thers, guvernul britanic a fost nevoit în toamna lui 2008 să naţionalizeze Royal Bank of Scotland, HBOS şi Lloyds TSB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO