Business Internaţional

La zece ani după încheierea crizei financiare, cele mai „grase“ bănci ale planetei continuă să ia proporţii

Banca americană de investiţii Lehman Brothers şi-a cerut falimentul pe 15 septembrie 2008 după o hemoragie masivă de capital, prăbuşirea preţului acţiunilor şi retrogradarea ratingurilor. Nimeni nu mai avea încredere într-o bancă supraexpusă la creditele ipotecare subprime.

Banca americană de investiţii Lehman Brothers şi-a cerut falimentul pe 15 septembrie 2008 după o hemoragie masivă de capital, prăbuşirea preţului acţiunilor şi retrogradarea ratingurilor. Nimeni nu mai avea încredere într-o bancă supraexpusă la creditele ipotecare subprime.

Autor: Catalina Apostoiu

08.12.2017, 00:05 1270

Unele dintre cele mai mari bănci ale lumii au continuat să crească în perioa­da 2006-2017, în pofida lecţiilor date de criza financiară, relevă un studiu realizat de S&P Global Market Intelli­gence, citat de Les Echos. Fenomenul este spectaculos mai ales în cazul Chinei.

La zece ani după prăbuşirea băncii ame­ricane de investiţii Lehman Brothers, „elefanţii“ lumii financiare, giganţii bancari de importanţă siste­mică, sunt în continuare plini de energie.

Potrivit studiului citat, unele dintre aceste instituţii deja foarte importante prin mărimea bilanţurilor lor în 2006, înaintea crizei, au căpătat dimensiuni şi mai mari, ajungând în unele cazuri să-şi crească de patru ori mărimea în zece ani.

Aceasta în pofida unei lecţii învăţate de către autorităţi de pe urma crizei financiare, potrivit căreia statele trebuie să evite să fie nevoite să salveze instituţii considerate prea mari pentru a falimenta.

La o privire mai profundă, băncile care au profitat de ultimii 10 ani pentru a creşte sunt, într-un fel sau altul, cele care au ştiut să rămână pe linia de plutire în pofida crizei. În SUA, de exemplu, JPMorgan Chase a trecut de la 1.350 miliarde de dolari în active în 2006 la 2.560 miliarde de dolari în 2017. Activele Bank of America au crescut de la 1.460 mld. dolari la 2.250 mld în 2017.  În Europa, creşterea a fost mai puţin spectaculoasă, băncile care au crescut cel mai mult fiind în special cele care au preluat alte bănci cu probleme.

În China în special marile bănci au devenit adevăraţi giganţi, din motive destul de depărtate de criza financiară. După integrarea Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului, acestea au crescut odată cu economia ţării. ICBC, care nu avea „decât“ 1.100 miliarde de dolari în active în 2006 a ajuns în prezent la 3.760 miliarde, fiind astfel cea mai mare bancă a lumii. Pe locul doi se situează o altă bancă chineză, China Construction Bank, care şi-a crescut de patru ori dimensiunea atingând 3.200 miliarde de dolari.

Rămâne de văzut dacă aceste bănci de importanţă sistemică implică riscuri la fel de mari ca în 2006.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO