Business Internaţional

Lagarde, BCE: Dacă ne grăbim cu dobânzile, riscăm să slăbim economia

Lagarde, BCE: Dacă ne grăbim cu dobânzile, riscăm să...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.02.2022, 00:00 84

Banca Centrală Europeană nu se va grăbi să majoreze ratele de dobândă şi va urmări să facă încet orice înăsprire a politicii monetare, a avertizat preşedinta BCE Christine Lagarde, citată de Politico. Ea a zguduit piaţa obligaţiunilor deschizând uşa creşterilor ratelor de dobândă în acest an.

Comentariile ei au determinat o schimbare notabilă a aşteptărilor privind înăsprirea politicii, pieţele anticipând acum o creştere cu 50 de puncte de bază a dobânzii pentru depozitele constituite de bănci la BCE până la sfârşitul anului.

„Dacă am acţiona prea grăbit, redresarea economiilor noastre ar putea fi considerabil mai slabă, iar locurile de muncă ar fi puse în pericol“, a declarat Lagarde pentru reţeaua media germană Redaktionsnetzwerk Deutschland. În schimb, atunci când datele economice o vor permite, BCE va „ajusta cu calm, pas cu pas, instrumentele noastre de politică monetară“, a spus ea. Această declaraţie vine după ce economistul-şef al băncii centrale a zonei euro Philip Lane a explicat într-o postare pe blogul BCE  că inflaţia din zona euro va scădea „fără a fi nevoie de o ajustare semnificativă a politicii monetare“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO