Business Internaţional

Lanţurile de supermarketuri din Polonia se rebranduiesc în staţii de autobuz pentru a evita interdicţiile comerciale de duminică

Lanţurile de supermarketuri din Polonia se rebranduiesc...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.02.2022, 00:00 205

După ce guvernul polonez a închis o lacună legislativă care le-a permis retailerilor să se sustragă de la interdicţia de a face comerţ duminica, unele supermarketuri au încercat noi trucuri pentru a rămâne deschise, inclusiv rebranduirea ca librării sau ca staţii de autobuz, scrie Notes from Poland.

Mai multe francize ale Intermarche, un grup francez de supermarketuri, i-au invitat pe cumpărători să vină să cumpere, să împrumute sau să citească o carte în timp ce îşi fac sau ridică cumpărăturile.

Un alt magazin din acelaşi lanţ a profitat la maximum de amplasarea sa lângă o staţie de autobuz, dar a primit o vizită de la poliţie.

Interdicţia de a face comerţ duminica a fost introdusă de guvernul naţionalist-conservator în 2018, în urma unei campanii a sindicatului Solidaritatea şi a bisericii catolice. Au existat totuşi o serie de scutiri de la reguli şi multe lanţuri mari au profitat de una dintre ele, începând să ofere servicii poştale. Acest lucru a permis ca punctele lor de desfacere să rămână deschise duminica.

Sub presiunea Solidarităţii, guvernul a închis această breşă cu o nouă legislaţie care a intrat în vigoare la începutul acestei luni.

Acum, magazinele pot rămâne deschise duminica doar dacă serviciile poştale reprezintă mai mult de 40% din veniturile punctului de lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO