Business Internaţional

Laureat al premiului Nobel pentru economie: Zona euro poate să spere în cel mai bun caz la cinci ani de stagnare

Laureat al premiului Nobel pentru economie: Zona euro...

Autor: Daniela Stoican

09.10.2014, 19:31 608

Şomajul ridicat şi stagnarea economică vor crea probleme ţărilor din zona euro timp de mai mult de cinci ani de acum încolo chiar dacă decidenţii europeni vor pune în aplicare reforme dure, a declarat Michael Spence, laureat al premiului Nobel pentru economie, pentru The Telegraph. Spence spune că sunt necesare măsuri curajoase pentru a scoate cele 18 state ale zonei euro din starea muribundă în care se află.

„Sunt optimist pe termen lung (în privinţa zonei euro –n.red.), dar cred că tranziţia este foarte dureroasă. Consider că în cel mai bun caz ne putem aştepta să dureze trei până la cinci ani pentru ca economia zonei euro să atingă un nivel decent de creştere”, estimează economistul.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) crede că există o şansă de aproape 40% ca zona euro să alunece într-o recesiune de trei episoade, întrerupte de creştere. Spence, care a câştigat premiul Nobel pentru economie în 2001, spune că dacă ţările nu vor implementa reforme structurale, zona euro ar putea să rămână într-o stagnare de cel puţin zece ani.

„În scenariul cel mai pesimist reformele nu vor fi aplicate. În acest caz vor exista o creştere slabă şi un nivel ridicat al şomajulu pentru o perioadă lungă de timp, iar consecinţele politice vor fi imprevizibile. Cu alte cuvinte lucrurile nu arată bine”.

Spence spune că Franţa şi Italia au nevoie cel mai urgent de reforme. „Spania a introdus anumite reforme şi creşterea începe să se vadă”, remarcă el.

Întrebat dacă el consideră că zona euro va aplica reformele necesare, Spence a spus: „În cele din urmă da. Dar Gerhard Schroeder (fostul cancelar german – n.red.) şi-a pierdul postul ocupându-se de reformarea Germaniei. Deci poate de asta este nevoie, ca politicienii să fie suficient de curajoşi să-şi piardă jobul”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO