Business Internaţional

Lawrence Summers, promovat de Obama pentru şefia Rezervei Federale americane, pierde sprijinul politicienilor din cauza legăturilor prea strânse cu Wall Street

Lawrence Summers a fost consilier economic al preşedintelui Barack Obama în timpul celei mai dificile perioade a crizei economice şi este descris ca fiind un economist strălucit, un gânditor creativ şi un bun manager de criză, dar şi arogant şi agresiv în idei. AFP/Mediafax Foto

Lawrence Summers a fost consilier economic al preşedintelui Barack Obama în timpul celei mai dificile perioade a crizei economice şi este descris ca fiind un economist strălucit, un gânditor creativ şi un bun manager de criză, dar şi arogant şi agresiv în idei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2013, 20:36 384

Polemica legată de cine va prelua în ianuarie de la Ben Bernanke şefia băncii centrale americane, Rezerva Federală, a explodat după ce publicaţia japoneză Nikkei a indicat că Obama îl va nominaliza chiar în această săptămână pe economistul Lawrence Summers. Ziarul citează surse neidentificate, iar Casa Albă a negat informaţiile date de Nikkei.

Summers şi actualul vicepreşedinte al Fed Janet Yellen sunt consideraţi principalii candidaţi la şefia băncii centrale. Însă în ultimele zile trei senatori democraţi, adică din aceeaşi tabără politică cu Obama, au indicat că se vor opune numirii lui Summers, scrie The Wall Street Journal.

Unul dintre opozanţi este senatorul Jon Tester, care re­pre­zintă statul Montana. El este, ca şi ceilalţi poli­ticieni, membru al Comisiei Bancare din Congres. Re­zistenţa complică perspectivele lui Summers deoarece  fără voturile acestor democraţi economistul va avea nevoie de sprijinul republicanilor din Comisia Bancară pentru a ajunge la conducerea Fed. Democraţii de aici au o majoritate de trei locuri, iar Comisia este primul forum care votează asupra nominalizării preşe­din­telui băncii centrale. Opoziţia este neobişnuită în con­di­ţiile în care nominalizarea nici nu a fost înaintată senatului.

Consensul în rândul analiştilor şi presei - nu fără sem­nale venite de la Casa Albă - este că Obama îl  pre­fe­ră pe Summers, secretar al Trezoreriei în timpul admi­nis­traţiei Clinton şi consilier economic al actualului pre­şedinte.
 

Summers a promovat prea des interesele marilor instituţii financiare

Argumentul senatorului Tester împotriva lui Summers este că acesta a promovat prea des interesele marilor instituţii financiare în defavoarea băncilor mici regionale, adică cele care sprijină comunităţile.

„Senatorul Tester este îngrijorat de precedentele lui Summers, care a ajutat la dereglementarea pieţelor financiare“, a spus purtătorul de cuvânt al democratului din Montana. Dereglementare înseamnă mai puţin control, iar criticii spun că această lipsă de control este una dintre cauzele celei mai recente crize financiare globale.

Summers este plătit bine de industria financiară, unde e consilier de top, notează agenţia Thomson Reuters. Guvernul SUA a ajutat cu mii de miliarde de dolari din bugetul de stat marile bănci de pe Wall Street în timpul crizei financiare, iar americanii nu au uitat că băncile au provocat criza.

Rezistenţa faţă de Summers ar putea înclina balanţa în favoarea lui Yellen, promovată în faţa preşedintelui de mulţi democraţi, notează WSJ. Un sondaj de opinie efectuat de publicaţia americană arată că majoritatea economiştilor şi academicienilor o preferă pe Yellen la conducerea Fed, însă îi dau mai multe şanse de câştig lui Summers. Acesta este mai apropiat de preşedinte decât Yellen.

Însă Summers nu este lipsit de sprijin printre colegii economişti. Miles Kimball, profesor la Universitatea Michigan, l-a descris pe acesta ca fiind „mai bine înzestrat decât Yellen pentru a promova inovaţiile majore în politica monetară“. El menţionează mo­dificări propuse de Summers cât timp acesta conducea Trezoreria, în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton, precum introducerea obligaţiunilor indexate la inflaţie. În aşteptarea deciziei lui Obama, Summers, acum profesor la Harvard, şi-a suspendat activităţile la grupul bancar Citigroup, una dintre cele mai mari din SUA, unde este consilier.

Economistul a fost forţat în 2006 să părăsească postul de preşedinte al Harvard după ce a minimizat aptitudinile femeilor matematicieni şi oameni de ştiinţă. Doi unchi ai săi, Paul Samuelson şi Kenneth Arrow, sunt câştigători ai Premiului Nobel pentru Economie. Părinţii lui au fost, de asemenea, figuri cunoscute în lumea academică a economiei.

Mandatul lui Bernanke la conducerea Fed expiră pe 31 ianuarie.
 

Summers, preţuit ca bun manager de criză, criticat că favorizează Wall Street-ul

Lawrence Summers a fost consilier economic al preşedintelui Barack Obama în timpul celei mai dificile perioade a crizei economice şi este descris ca fiind un economist strălucit, un gânditor creativ şi un bun manager de criză, dar şi arogant şi agresiv în idei.

El este preţuit pentru rolul jucat în timpul dezvoltării economice din perioada mandatului lui Clinton din anii 1990, dar şi criticat pentru legăturile strânse şi lucrative pe care le are cu Wall Street şi pentru faptul că este un avocat al dereglementării sistemului financiar. În perioada 2009-2010, sub mandatul lui Obama, Summers a fost preşedintele Consiliului Economic Naţional. Citigroup, pentru care economistul lucrează acum, a fost salvat atunci printr-un bailout de 45 miliarde dolari de către guvernul SUA.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO