Business Internaţional

Lay, fondatorul Enron, a decedat inainte de a face puscarie in cel mai mare caz de frauda din SUA

07.07.2006, 18:47 52

Kenneth Lay, fondatorul imperiului Enron a decedat, lasand in urma un caz controversat de frauda si o misiune dificila pentru procurorii federali: recuperarea bunurilor suspectate de a fi fost achizitionate cu fonduri obtinute in mod ilicit.
Kenneth Lay, fondatorul corporatiei Enron, cea mai mare companie din lume din domeniul comertului energetic, a decedat miercuri, la varsta de 64 de ani, la resedinta sa de langa Aspen, Colorado, informeaza Bloomberg.
"Ken Lay a decedat in cursul acestei dimineti (n. red. - miercuri). Familia Lay este una foarte numeroasa si va trebui sa luam legatura cu toti membrii ei. In semn de respect, am decis sa ne limitam doar la aceste informatii privitoare la eveniment", a declarat Kelly Kimberly, purtatorul de cuvant al lui Lay. In ceea ce priveste cauza mortii, Mike Ramsey, avocatul lui Ken Lay, a mentionat: "Se pare ca a fost vorba despre un atac de cord".
Lay si Jeffrey Skilling, succesorul sau ca CEO al companiei, au fost acuzati la data de 25 mai de savarsirea ilegalitatilor care au adus compania Enron in faliment in luna decembrie 2001. Sentinta in cazul celor doi era programata pentru luna octombrie. In plus, Lay era pasibil de a-si petrece restul vietii in inchisoare, in conditiile in care fusese acuzat si de frauda bancara.
Delegatii sediului de politie din districtul Pitkin, impreuna cu echipajul unei ambulante s-au deplasat in jurul orei 1:41 a.m, ora locala, la domiciliul lui Kenneth Lay, din Old Snowmass, Colorado. Acesta a fost transportat la spitalul Aspen Valley, unde medicii legisti au declarat decesul.
Potrivit lui David Irwin, fost procuror federal, decesul lui Lay va complica demersurile guvernului de a recupera castigurile obtinute in mod ilicit de fostul CEO al Enron, intrucat acesta a declarat in cadrul procesului ca este nu are cum sa restituie banii obtinuti in acea perioada. Cu toate acestea, exista suspiciuni conform carora detinea in momentul decesului aproximativ 30 de milioane de euro.
"Procurorii vor trebui sa dovedeasca acum ca bunurile personale detinute de Lay au fost achizitionate cu fonduri obtinute in mod ilegal de la Enron. Vor avea foarte mult de munca in acest sens", a mai spus Irwin.
Frauda in cauza a costat slujbele a peste 5.000 de angajati ai Enron si mai mult de 784 de milioane de euro din pensiile angajatilor. Totodata, actionarii au declarat pierderi de peste 19 miliarde de euro. In plus, Lay si Skilling au fost acuzati de faptul ca au mintit investitorii cu privire la situatia financiara a companiei.
Atat Daniel Petrocelli, avocatul lui Skilling, cat si Kathryn Ruemmler, asistentul procurorului general al SUA, si Samantha Martin, purtatoarea de cuvant in cazul Enron a Departamentului American de Justitie, au refuzat sa comenteze situatia.
Kenneth Lay s-a nascut la data de 15 aprilie 1942 si a crescut in Missouri, in mijlocul unei familii religioase. Initial a fos angajat in cadrul companiei Humble Oil & Refining, dupa care s-a alaturat echipei Exxon. Reputatia si-a castigat-o la Enron, dupa ce in anul 2000 compania a atins sub conducerea sa o valoare de piata de 53 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO