Business Internaţional

LCH Clearnet, „demonul” care a adus Italia în pragul prăpastiei sau simplă victimă a crizei?

LCH Clearnet, „demonul” care a adus Italia în pragul prăpastiei sau simplă victimă a crizei?

Autor: Paul Comşa

10.11.2011, 20:00 1248

Problemele cu care se confruntă Italia, una dintre cele mai mari pieţe de obligaţiuni suverane ale lumii, a adus în lumina reflectoarelor rolul jucat pe scena financiară mondială de casele de clearing, un intermediar între vânzătorii şi cumpărătorii de instrumente financiare care compensează datoriile şi creanţele reciproce.

Decizia LCH Clearnet, una dintre cele mai mari case de clearing din lume, de a majora brusc marjele iniţiale pentru obligaţiunile italiene a aruncat în aer randamentele bondurilor italiene cu scadenţe de peste şapte ani şi a amplificat temerile privind colapsul financiar al uneia dintre marile economii ale zonei euro. La scurt timp, investitorii au început să-şi lichideze poziţiile pe care le aveau pe obligaţiunile italiene, iar ca rezultat randamentele bondurilor italiene au atins pragul la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost forţate să ceară ajutor financiar extern.

Cum a fost posibil ca o casă de clearing, până atunci necunoscută publicului larg, să împingă o economie de talia Italiei spre marginea prăpastiei?

Paradoxal, şedinţa de tranzacţionare de miercuri a început sub auspicii bune, pieţele jubilând după anunţul premierului italian Silvio Berlusconi că va demisiona după ce reformele promise Uniunii Europene vor trece de parlament.

Optimismul a fost însă de scurtă durată. LCH Clearnet, cunoscută anterior sub denumirile de London Clearing House sau Clearnet, a cerut dintr-o dată o garanţie aproape dublă pentru decontul obligaţiunilor italiene cu scadenţă între 7 şi 10 ani, decizie care a speriat toţi deţinătorii de bonduri italiene. Marja iniţială pentru obligaţiunile italiene cu scadenţa cuprinsă între şapte şi zece ani a fost majorată cu cinci puncte procentuale la 11,65%, pentru bondurile cu scadenţa între 10 şi 15 ani la 11,8%, iar pentru bondurile cu maturitate între 15 şi 30 de ani la 20%.

Ce s-a întâmplat de fapt? Casa de clearing a făcut un apel pentru suplimentarea marjei către deţinătorii de bonduri italiene deoarece avea nevoie de garanţii suplimentare pentru a se proteja de riscul de volatilitate al pieţei. Investitorii ar fi trebuit să depună o sumă dublă drept marjă iniţială pentru a continua să tranzacţioneze astfel de obligaţiuni, dar, în mod firesc, mulţi au ales să-şi lichideze poziţiile. A urmat o reacţie negativă în lanţ care a pus presiune pe randamentele obligaţiunilor, iar acestea au crescut peste nivelul de 7%, pragul dincolo de care analiştii apreciază că datoria Italiei devine nesustenabilă.

Este LCH Clearnet responsabilă de turbulenţele din pieţe?

Dealerii sar în apărarea instituţiei londoneze. Ei consideră că LCH a avut un comportament normal deoarece casa îşi urmăreşte interesele proprii, iar decizia o protejează de volatilitatea pieţelor financiare.

"Turbulenţele din pieţe nu au fost provocate de casa de clearing londoneză, ci cauza reală este instabilitatea politică din Italia deoarece investitorii se întreabă ce se întâmplă cu Italia şi Grecia. Casa de clearing a avut o reacţie normală, de protecţie faţă de fluctuaţiile de pe piaţă. Evoluţia de ieri dimineaţă de pe pieţele de equity (valori mobiliare) s-a datorat faptului că investitorii de pe astfel de pieţe sunt mai puţin sofisticaţi decât cei care tranzacţionează pe pieţele de obligaţiuni", a explicat pentru Ziarul Financiar un dealer român.

El a adăugat că România va fi afectată de turbulenţele din pieţele europene şi a precizat că Italia este a doua piaţă de export pentru produsele româneşti, deci o creştere a costului de finanţare pentru sectorul privat italian afectează comerţul exterior al României.

Analiştii străini apreciază că decizia LCH Clearnet a turnat gaz pe foc pe pieţele financiare.

"Creşterea marjei iniţiale amplifică reacţia negativă a pieţelor, la fel cum a făcut-o în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei", explică Richard McGuire, analist al băncii olandeze Rabobank International, citat de The Wall Street Journal.

Cine este şi de ce este atât de importantă LCH Clearnet?

LCH Clearnet intermediază aproximativ 50% din piaţa de swap al ratelor dobânzii, estimată la 348.000 mld. (348 trilioane) dolari, şi este a doua mare casă de clearing a obligaţiunilor şi a contractelor repo din lume. Suma de 348.000 mld. dolari înseamnă de cinci ori PIB-ul mondial.

Compania este prezentă pe 13 pieţe financiare şi intermediază tranzacţiile de mărfuri, valori mobiliare, instrumente derivate, CDS-uri şi energie.

Casa de clearing îndeplineşte o operaţiune necesară pentru executarea mai eficientă a ordinelor de cumpărare şi vânzare. Clearingul reprezintă un sistem de decontări fără numerar care constă în compensarea cererilor şi obligaţiilor de plată reciproce. În cazul contractelor la termen, cum sunt cele care au ca obiect obligaţiunile italiene cu scadenţă între 7 şi 10 ani, ele sunt marcate zilnic la piaţă de către casa de clearing, care închide, tot zilnic, poziţia investitorului în bursă în funcţie de evoluţia cursului pieţei bursiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO