Business Internaţional

Lecţia ungară de diplomaţie comercială

Lecţia ungară de diplomaţie comercială

Autor: Catalina Apostoiu

05.04.2021, 00:05 1002

Cu ocazia sesiunii pentru înfiinţarea consiliului de afaceri ungaro-uzbec, găzduită de capitala Uzbekistanului, în cadrul căreia ministrul maghiar al afacerilor externe Peter Szijjarto a declarat că nivelul ridicat de cooperare comercială şi economică dintre Ungaria şi Uzbekistan justifică pe deplin decizia Budapestei de a lansa politica deschiderii către est, acesta a specificat care sunt cele cinci condiţii principale pentru o cooperare de succes, potrivit Hungary Today.

În primul rând, Szijjarto a menţionat relaţiile politice solide, care pregătesc terenul pentru legă­turi de business lipsite de obsta­cole. În această privinţă, oficialul ungar a anunţat că cele două ţări urmează să încheie un acord privitor la un parteneriat strategic.

Cea de-a doua condiţie este prezenţa fizică, a remarcat Szijjarto, arătând că Ungaria a deschis o ambasadă în Taşkent cu patru ani în urmă.

În al treilea rând, ministrul ungar a subliniat importanţa contactelor personale. Ungaria a crescut nu­mărul de burse acordate stu­denţilor uzbeci de la 30 la 100, a precizat acesta. Szijjarto a remarcat în acelaşi timp că Uzbekistanul a fost prima ţară care a trimis un lot de 650.000 de măşti faciale Ungariei în timpul primului val al pandemiei de COVID-19.

Cea de-a patra condiţie pe care Szijjarto a menţionat-o se referă la un background financiar solid. Banca ungară Eximbank a deschis o linie de credit de 100 milioane de dolari pentru a da un impuls comerţului ungaro-uzbec, joint venture-urilor dintre companiile celor două ţări şi cooperării acestora pe pieţe terţe.

Drept a cincea condiţie, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului a menţionat proiecte majore, cu accent pe cercetare şi dez­voltare în agricultură.

Politica deschiderii comerciale şi diplomatice spre est a Ungariei dă roade şi în relaţia cu China, notează Budapest Business Journal.

Pentru prima dată, China a de­venit cel mai mare investitor din Un­garia anul trecut. Relaţiile co­merciale dintre cele două ţări au primit un nou impuls când Ungaria şi-a anunţat noua strategie privind pieţele estice în 2010. Ungaria a fost prima ţară europeană care a semnat un acord de cooperare cu iniţiativa chineză a noului drum al mătăsii în 2015.

Eficienţa politicii poate fi măsurată prin prisma numărului în creştere de investitori chinezi prezenţi în Ungaria. În 2020, un număr record de investiţii greenfield au sosit din China.

În prezent, agenţia ungară pentru promovarea investiţiilor (HIPA) negociază cu aproape 20 de companii chineze care analizează Ungaria drept o potenţială locaţie de investiţii, dar nu au luat încă o decizie. Aceste proiecte ar putea genera un volum de investiţii de 1,2 miliarde de euro şi aproximativ 8.000 de noi locuri de muncă.

Ca semn al relaţiilor apropiate dintre cele Ungaria şi China, Ungaria va găzdui singura universitate chineză care va opera în interiorul Uniunii Europene.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO