Business Internaţional

Lecţiile Estoniei pentru viitorul Europei

Taavi Roivas, premierul Estoniei, va împlini luna viitoare 35 de ani. AFP/Mediafax Foto

Taavi Roivas, premierul Estoniei, va împlini luna viitoare 35 de ani. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

04.09.2014, 00:04 1058

În Estonia aproape toate declaraţiile de venit sunt depuse online şi completarea lor nu durează mai mult de cinci minute, în cele mai recente alegeri un sfert din electorat a votat online, şedinţele de cabinet nu durează mai mult de două ore, iar părinţii pot vedea pe internet ce învaţă copiii lor, temele pe care le au de făcut şi rezultatele acestora. Estonia arată direcţia viitorului Europei: o naţiune paşnică, civilizată, inventivă şi liberă, scrie Financial Times.

O placă de pe palatul de secol XVIII care găzduieşte guvernul Estoniei îi menţionează pe cei 10 premieri estonieni şi pe alţi 56 de miniştri care au murit în captivitate după ce au fost arestaţi şi deportaţi în URSS după ce Iosif Stalin a anexat statele baltice în 1940. Stalin a eliminat toată generaţia de politicieni care a obţinut independenţa Estoniei după Primul Război Mondial. Cel mai proeminent politician, Konstantin Päts, fost preşedinte al ţări, a fost închis într-o unitate psihiatrică din URSS pe temeiul că insistenţa sa că ar fi preşedintele Estoniei dovedeşte că este nebun. Astăzi, conducerea de la Kremlin îi descrie pe estonieni ca fiind „fraţii“ baltici, iar pe letoni şi pe lituanieni ca pe fanatici antiruşi. Balticii nu s-au lăsat copleşiţi de trecutul traumatic din era sovietică şi privesc înainte. În Estonia actuala generaţie de lideri este uimitor de tânără. Taavi Roivas, premierul, va împlini 35 de ani luna viitoare şi are amintiri clare ale „ocupaţiei“ sovietice. El şi colegii săi văd în politicile Rusiei preşedintelui Putin o ameninţare serioasă, dar sunt în aceeaşi măsură absorbiţi de proiecte precum digitalizarea muncii de rutină a guvernului şi a serviciilor publice. Unii observatori spun că Estonia este lider în UE în această privinţă. Nicio şedinţă de cabinet nu durează mai mult de două ore, iar unele ţin doar câteva minute. Miniştrii citesc, partajează şi aprobă docu­men­tele de pe tablete. Ministrul antreprenoriatului şi comerţului extern Anne Sulling, în vârstă de 37 de ani, spune că 95% din declaraţiile de venit ale estonienilor au fost depuse online anul trecut.

„Îţi ia cam cinci minute să completezi o astfel de declaraţie“, a explicat ea.

În alegerile locale de anul trecut, 25% din voturi au fost făcute online. „E-învăţământul“, un sistem prin care părinţii pot vedea pe internet tot ceea ce studiază copiii lor, ce note iau aceştia şi ce teme au de făcut, nu este un vis, ci o realitate în Estonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO