Business Internaţional

Legendele corporaţiilor: Cei mai mari 10 CEO din lume, trecuţi de 70 de ani, ale căror modele şi strategii de business au schimbat regulile jocului

Legendele corporaţiilor: Cei mai mari 10 CEO din lume,...

Autor: Alex Ciutacu

17.12.2017, 11:38 917

În timp ce schimbările aduse de era digitală deteriorează majoritatea modelelor de business, unele dintre cele mai mari companii din lume mizează în continuare pe directorii legendari pe care îi au în poziţiile de CEO, aceştia adaptându-se constant pieţelor sau chiar generând ei înşişi schimbarea.

Compania de asigurări gigant, AIG (American International Group), a angajat în luna mai un CEO de 70 de ani, Brian Duperreault, în timp ce operatorul de căi ferate CSX i-a plătit un bonus de angajare de 84 de milioane de dolari noului CEO, Hunter Harrison, în vârstă de 72 de ani, potrivit Regus.

Datorită noilor descoperiri tehnologice din sectorul medical, media de viaţă a oamenilor a crecsut, iar un studiu realizat de Institutul Korn Ferry reliefează faptul că cei care ocupă funcţiile de CEO sunt mai în vârstă, în general, decât oamenii care ocupă alte funcţii manageriale. În Statele Unite, vârsta medie a celor care ocupă funcţii de conducere este de 58 de ani.

Brian Duperreault, 70 ani, este CEO-ul companiei AIG. De la criza financiară, gigantul din asigurări a trecut prin şase schimbări la nivelul conducerii. Duperreault însă, este un veteran al industriei care demonstreazîă că vârsta nu contază, ci că aduce doar un plus de experienţă. Acesta a reuşit să  readucă pe profit patru companii de asigurări diferite, şi a fost recunoscut recent pentru tehnicile sofisticate de analiză de date pe care le introduce în industrie.

Operatorul feroviar CSX Railroad l-a ales la conducere pe industriaşul Hunter Harrison, 72 ani, recunoscut pentru că a reuşit să îmbunătăţească cifra de afaceri pentru trei alţi mari operatori: Canadian Pacific, Canadian National Railway şi Illinois Central. Acesta mai este recunocut şi pentru revoluţionarea industriei, introducând ceea ce se numeşte precision railroading system, ceea ce implică a nu aştepta ca un tren să fie plin pentru a pleca din gară, ci a pleca la ore fixe.

Leslie Wexner, 80 ani, este preşedintele companiei L Brands de peste 54 de ani, ceea ce l-a făcut cel mai longeviv CEO din topul Fortune 500. L Brands este compania mamă a brandului Victoria s Secret. Într-adevăr, valoarea companiei a început să scadă în ultimele luni, dar Wexner tot rămâne 34-lea CEO în topul performanţelor întocmit de Harvard Business School.  Acesta a remodelat constant business-ul, adaptându-se schimbărilor din comportamentul consumatorilor.

Rupert Murdoch, 86 de ani, este un mogul din media, care conduce trustul News Corp. Acesta a rămas ferm în faţa scandalului în care era acuzat că ar fi dispus ascultarea telefoanelor unor vedete celebre, ceea ce a dus la declinul companiei, iar acum continuă să conducă, având o influenţă formidabilă atât în scena de business, cât şi în cea politică. În plus, pasiunea sa pentru media tradiţională ajută industria să înfrunte competitori giganţi care se bucură de o apreciere mai mare prin intermediul Google sau Facebook.

Nobutsugu Shimizu, 91 ani, conduce Life Corporation. În 1945, acesta a trebuit să plece într-o misiune suicidală în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Din fericire pentru Shimizu, războiul s-a terminat la timp, iar el a încercat o carieră în business. Supravieţuirea lui s-a dovedit benefică şi pentru investitorii Life Corporation: acţiunile lanţului de supermarketuri japonez au ajuns aproape la dublul valorii de dinaintea „erei Shimizu”, acesta fiind la conducerea companiei încă din 2006. În Japonia vârsta medie a unui CEO este de 60 de ani. Următorul lider din Japonia, ca vârstă, este Shintaro Tsuji, 90 de ani, cel care conduce imperiul Hello Kitty.

Succesul recent înregistrat de FedEx nu se datorează doar „exploziei” din piaţa de comerţ online, care a crescut nevoia oamenilor pentru curieri, ci şi CEO-ului Frederick Smith, 73 ani. Acesta a semnalat ideea companiei FedEx, pentru prima dată, în cadrul unei lucrări semestriale pe care a dat-o în timpul studenţiei de la Yale. După două plecări în Vietnam, a reluat ideea pe care o considera de succes.

Cel mai longeviv CEO din cadrul FTSE 100 este Martin Sorrell, 72 ani. Sorrell a reuşit să transforme cu succes compania WPP, dintr-un lanţ producător de cărucioare de cumpărături, în liderul mondial al pieţei de servicii de marketing, în mare parte printr-o serie lungă de achiziţii inteligente. Le-a permis noilor companii să se dezvolte autonome, iar în 1992 a centralizat funcţiile pentru a creşte dimensiunea WPP. Harvard Business Review îl consideră pe Sorrell al doilea cel mai de succes CEO din lume, după Lars Rebien Sorensen de la Novo Nordisk.

Cel mai bogat om din Hong Kong are o avere de aproximativ 34 de miliarde de dolari, numele lui fiind Li Ka-shing, 89 ani. Acesta conduce compania CK Hutchison. Li Ka-shing provinde dintr-un mediu modest, a renunţat la şcoală la 12 ani pentru a lucra într-o fabrică, după ce tatăl său a decedat în urma tuberculozei. A început un business de comerţ cu plastic, iar acum este considerat, alături de Warren Buffett, cel mai experimentat investitor din lume.

Michael Bloomberg, 75 de ani, este unul dintre cei mai doriţi posibili candidaţi la preşedinţie din Statele Unite. Este un magnat media, construind compania de date financiare Bloomberg. Acesta susţine multe cauze filantropice şi este una dintre principalele voci puternice din lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Oracolul din Omaha” aşa cum este supranumit Warren Buffett, 87 ani, este creierul din spatele fondului de investiţii Berkshire Hathaway. Este considerat de mulţi cel mai prolific investitor din lume. Începând din 1964, Berkshire Hathaway şi-a crescut cifra de afaceri de peste 10.000 de ori, condusă de Oracol. Cu astfel de rezultate, nu este de mirare că opinia lui este foarte valoroasă în fiecare şedinţă a board-ului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO