Business Internaţional

Lenovo a preluat divizia de telefoane Motorola de la Google pentru 2,91 miliarde dolari

Lenovo a preluat divizia de telefoane Motorola de la...

Autor: Luiza Chiroiu

30.10.2014, 16:51 398

Motorola urmează să fie integrată ca subsidiară a Lenovo şi îşi va păstra în continuare sediul la Chicago.

Google va păstra portofoliul de patente al Motorola în urma tranzacţiei, în timp ce Lenovo a primit licenţă de folosire a acestora. Acest fapt permite Google să protejeze producătorii de telefoane care folosesc sistemul de operare Android, în procesele legate de drepturile de proprietate intelectuală. Android este instalat pe majoritatea smartphone-urilor la nivel global.

În Statele Unite, Lenovo intenţionează să vândă în continuare telefoane sub marca Motorola.

Motorola s-a dovedit a fi o divizie neprofitabilă pentru Google de la preluarea sa, în 2012, pentru 12,5 miliarde de dolari. Cota Google pe piaţa smartphone-urilor a scăzut de la 2,3% în 2012 la circa 1% în 2013, potrivit companiei de analiză a pieţei IDC.

Yang Yuanqing, directorul general executiv Lenovo, a declarat de mai multe ori în acest an că estimează că va transforma Motorola într-o unitate profitabilă în mai puţin de un an şi jumătate de la încheierea procesului de preluare.

Lenovo, care produce linia de laptopuri ThinkPad şi gama de dispozitive convertibile Yoga, a anunţat planul pentru cumpărarea Motorola încă din luna ianuarie a acestui an.

Compania chineză încearcă să-şi diversifice sursele de venit, orientându-se spre piaţa smartphone-urilor, în condiţiile în care piaţa gloabă a calculatoarelor este suprasaturată.

În cel de-al treilea trimestru din acest an, Lenovo a fost al patrulea competitor pe piaţa smartphone-urilor, cu o cotă de 5,2%, în spatele Samsung, Apple şi Xiaomi din China, potrivit firmei de cercetare IDC.

Lenovo a devenit cel mai mare producător de calculatoare personale din lume la finalul anului trecut, când a devansat Hewlett-Packard, după ce în 2005 a preluat divizia de PC-uri a IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO