Business Internaţional

Leonardo DiCaprio, Robert de Niro şi Brad Pitt, angajaţi să salveze industria păcănelelor din Macao

Leonardo DiCaprio, Robert de Niro şi Brad Pitt,...

Autor: Roana Rotaru

28.10.2015, 17:45 952

După ani de creştere economică, Macao, paradisul jocurilor de noroc din Asia, este afectat puternic de o campanie anti-corupţie iniţiată de preşedintele Chinei, Xi Jinping, scrie La Tribune. 

În acest context nefavorabil industriei jocurilor de noroc, trei staruri de la Hollywood, Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese şi Robert De Niro, au inaugurat un nou cazinou în fosta colonie portugheză.

Inaugurarea cu fast a „Studio City”, noul templu al jocurilor de noroc, în valoare de 3,2 miliarde de dolari, a fost marcată prin proiecţia „The Audition”, un scurt-metraj de 15 minute regizat de Martin Scorsese în care joacă Leonardo DiCaprio, Robert de Niro şi Brad Pitt.

Mai multe publicaţii americane au spus că producţia acestui film a costat 70 de milioane de dolari, cei trei actori fiind plătiţi fiecare cu câte 13 milioane de dolari. Compania Melco Crown Entertainment neagă însă această speculaţie.

Până aici, evenimentul se încadrează la rubrica monden a ziarelor. De fapt, este o strategie de bază a magnaţilor din industria jocurilor de noroc, care încearcă să atenueze scăderea veniturilor şi să-şi impulsioneze afacerile.

"Sperăm că deschiderea hotelului-cazinou Studio City va servi drept catalizator pentru creşterea veniturilor din jocuri de noroc", a declarat Lawrence Ho, copreşedinte al companiei Melco Crown Entertainment.

Fondatorii acestul complex hotelier impunător, care conţine cea mai mare roată de distracţie din Asia (de tipul London Eye) şi un simulator de zbor inspirat din filmele Batman, sunt optimişti în privinţa investiţilor făcute, deşi tendinţele în acest sector nu sunt favorabile, veniturile industriei jocurilor de noroc înregistrând o scădere de 33% în perioada ianuarie-septembrie. Septembrie a 16-a lună de reducere a cifrei de afaceri.

Macao, singurul loc din China unde jocurile de noroc sunt permise, a detronat în 2002 Las Vegas-ul şi a devenit capitala mondială a jocurilor de noroc în funcţie de cifra de afaceri.

În 2013 cifra de afaceri a sectorului a ajuns la 45 de miliarde de dolari, de 7 ori mai mare decât cea a Las Vegas-ului.

În prezent în Macao există peste 8.000 de aparate de jocuri mecanice, 32 de cazinouri, 8 în construcţie ... dar şi 100 de miliarde de dolari bani spălaţi în fiecare an, conform unei anchete a publicaţiei The Guardian.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, încearcă să oprească spălarea banilor, motiv pentru care a adoptat mai multe măsuri anti-corupţie care au afectat puternic industria jocurilor de noroc. Între 2014 şi 2015 veniturile cazinourilor din Macao au scăzut cu aproximativ 40%.  Previziunile pe anul următor spun că numărul de vizitatori va scădea drastic ceea ce însemnă că vor intra şi mai puţini bani.

Preţurile acţiunilor a şase companii din industria jocurilor de noroc, inclusiv ale companiilor americane Las Vegas Sands Corp., Wynn şi MGM Resorts International, au scăzut în medie cu 56% în ultimele şase luni, conform unui articol publicat de Wall Street Journal la începutul lunii octombrie.

O altă măsură pe care a luat-o guvernul chinez şi care nu îi avantajează deloc pe proprietarii de cazinouri este limitarea sumei de bani pe care turiştii chinezi o pot scoate de la bancomat. Acest lucru îi descurajează pe jucători să petreacă prea mult timp în cazinouri.

În ciuda măsurilor adoptate, corupţia persistă. China nu a reuşit să se apere de practicile corupte, motiv pentru care a coborât de pe locul 80 pe locul 100 în clasamentul Transparency  International, o organizaţie modială anti-corupţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO