Business Internaţional

Letonia are doar 12 morţi din cauza COVID-19, deşi nu a blocat economia

Letonia are doar 12 morţi din cauza COVID-19, deşi nu a...

Autor: Magda Gheorghiţă

26.04.2020, 17:58 132

Bilanţul epidemic al Letoniei este de 812 cazuri de COVID-19, 12 morţi şi 267 de vindecaţi, deşi autorităţile nu au blocat economia. Premierul ţării, Krisjanis Karins, a explicat pentru Sunday Telegraph care a fost reţeta succesului, în condiţiile în care măsurile de distanţare nu au fost drastice.

„Abordarea noastră a fost testare, identificarea celor pozitivi şi izolarea lor. Am încercat să găsim un echilibru între păstrarea sănătăţii oamenilor şi încercarea de a nu face rău economiei în mod ireparabil”, a explicat premierul leton.

Primul caz înregistrat în Letonia a fost în 2 martie. După 11 zile, guvernul a declarat starea de urgenţă şi a interzis adunările cu mai mult de 200 de persoane, a închis şcolile, cinematografele şi teatrele şi s-a concentrat pe protejarea personalului sanitar. Magazinele şi fabricile au fost închise doar la sfârşitul săptămânii.

În 29 martie au fost introduse şi regulile de distanţare socială: păstrarea distanţei de doi metri între persoane, cu posibilitatea de a ieşi din casă, câte două persoane sau în familie. Acestea s-au aplicat şi în baruri şi restaurante.

„Am urmat întocmai sfaturile epidemiologilor. Eu însumi am stat în izolare zece zile, pentru că după o întâlnire cu un parlamentar, s-a descoperit că era infectat. Guvernul a lucrat doar online”, a spus premierul leton.

Primul deces din cauza COVID-19 a fost înregistrat în Letonia în 3 aprilie.

„Poate asta este una dintre marile diferenţe, am făcut mulţi paşi de pregătire, înainte ca primul om să moară”, a adăugat Krisjanis Karins.

Premierul leton spune şi că, deşi a avut dificultăţi, a reuşit să facă stocuri de materiale de protecţie pentru personalul sanitar pentru trei luni.

„Am făcut asta într-o manieră centralizată, cum nu mai făcusem. Spitalele, doctorii, de obicei se aprovizionează singuri, dar aveam nevoie de cantităţi mari, de pe o piaţă acerbă. Am avut multe încercări eşuate de a achiziţiona echipament”, explică premierul leton.

Letonia a testat 2% din populaţie şi a făcut anchete epidemilogice seriose pentru fiecare caz testat pozitiv. Deşi numărul deceselor este scăzut, premierul nu lasă garda jos şi crede că se poate mai bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO