Business Internaţional

Liberalismul economic occidental ceh sau neliberalismul “scandalos” al Ungariei lui Orban, ce cale este mai bună pentru Europa de Est?

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

18.08.2014, 00:06 1568

În Cehia, una dintre cele mai bogate şi occidentalizate economii din Europa de Est, Andrej Babis, miliardar, prosper om de afaceri şi ministru al Finanţelor, spune că acasă şi în întreaga Europă este nevoie de mai mult sprijin pentru ideologii economice şi sociale mai tolerante. Economia cehă a decelerat de anul trecut şi a stagnat în al doilea trimestru din 2014. În Ungaria, premierul Viktor Orban, care în tinereţe s-a remarcat ca militant contra conducerii autoritare, spune că soluţia problemelor economice nu este liberalismul, ci un stat mai puternic. Guvernul său controlează mai toate instituţiile statului şi s-a lansat într-ofensivă a naţionalizărilor. Economia ungară a înregistrat în cel de-al doilea trimestru cel mai puternic avans din UE, iar Orban şi-a asumat creditul pentru această performanţă.

Wall Street Journal avertizează că o astfel de divergenţă poate împinge unele state est-europene în tabere ideologice diferite în vremuri în care turbulenţele geopolitice tensionează alianţele.

Babis şi partidul său ANO, al doilea ca mărime din coaliţia guvernamentală tripartită, intenţionează să lanseze în septembrie un think tank – Institutul pentru Politici şi Societate - care să ghideze politicile locale într-o direcţie liberală, pro-europeană. ANO conduce în sondajele de opinie.

“Mişcarea noastră din Parlamentul European este membru al facţiuni liberale ALDE şi vrem să definim politicile noastre ceheşti prin termeni liberali”, a spus Babis, citat de WSJ. De la căderea regimului comunist, politicile Cehiei au fost caracterizate prin sprijinirea ideologiei liberal-democrate, iar această poziţie a rămas în mare parte intactă.

Think tank-ul va promova astfel de ideologii membrilor ANO şi guvernului şi intenţionează să formeze noi lideri care să ocupe poziţii atât în Cehia, cât şi la nivelul politicii externe europene.

În ţara vecină Ungaria, Orban a lăudat public actualul sistem politic rusesc condus de preşedintele Vladimir Putin şi l-a citat ca exemplu de urmat pentru ţara sa. Orban se opune sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, ţară de la care a primit un împrumut ieftin de 10 miliarde de euro şi care-i va dezvolta industria nucleară.

“Recunoaştem deschis că nu vrem să construim o democraţie liberală. Vrem să construim o democraţie, dar nu dintr-aceea construită doar pe interesele individuale ci una în care interesul comun este cea mai importantă valoare”, a spus Orban. El a promis că va încerca să continue să furnizeze economiei sute de mii de locuri de muncă în următorii ani, a stabilit că creştinătatea trebuie să fie punctul de temelie al ţesăturii sociale şi că Ungaria nu trebuie să asculte “cântecele de sirenă” care ademenesc spre liberalismul comun european.

“Trebuie să credeţi că transformările pe care le implementăm şi care sunt clădite pe cele mai bune tradiţii creştine respectă libertatea, drepturile omului şi tradiţiile culturale – ceea ce facem acum în Ungaria – şi că acestea vor avea rezultate”, a spus Orban. Premierul promovează un sistem economic bazat pe muncă, pe creşterea forţei de muncă şi implicit pe cea a bazei de impozitare.

El a dat datele referitoare la al doilea trimestru, care arată că economia a crescut cu 3,9% comparativ cu anul trecut, cel mai rapid ritm din ultimii opt ani, drept dovadă că modelul unguresc are succes.

Creşterea de 3,9% este „consecinţa logică a ceea ce s-a întâmplat în Ungaria în ultimii patru ani şi jumătate”, a afirmat premierul. Orban a asigurat că economia nu şi-a consumat tot combustibilul, respectiv cererea internă. Aceasta nu a ajuns la potenţialul maxim pentru că este sub presiunea poverii datoriilor. Guvernul va obliga însă băncile să suporte povara dezîndatorării populaţiei.

Economia Cehiei a stagnat în perioada analizată în raport cu trimestrul anterior şi a avansat cu 2,6% în ritm anualizat, potrivit Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO