Business Internaţional

Liberalizarea pietei serviciilor ingrijoreaza sindicatele europene

15.11.2004, 00:00 17



Sindicatele si asociatiile patronale s-au infruntat la sfarsitul saptamanii trecute pe tema controversatei propuneri a Comisiei Europene de a liberaliza piata serviciilor, relateaza Euobserver.



Propunerea - denumita Directiva serviciilor sau Directiva Bolkestein, dupa numele comisarului european care a lansat-o - urmareste "liberalizarea tuturor activitatilor de servicii din Europa".



Directiva propusa acopera un spectru larg de servicii, de la serviciile de consultanta manageriala, publicitate, agentii de turism si serviciile de sanatate.



Federatia angajatorilor europeni, UNICE, sustine ca 66% din PIB al Uniunii Europene si 75% din locurile de munca sunt in domeniul serviciilor.



Comisia considera ca Directiva va constitui o prima etapa in formarea pietei unice a serviciilor si pentru eliberarea intregului potential al sectorului.



Dar sindicatele, asociatiile patronale si alti stakeholderi cu interese in domeniul serviciilor au viziuni puternice si uneori complet diferite in legatura cu propunerea legislativa, care a fost prezentata joia trecuta Parlamentului European.



Exista, insa, doua principale subiecte controversate.



Asa-zisul "principiu al tarii de origine", care inseamna ca firmele de servicii vor respecta legile din tara de origine in primul rand, si nu pe acelea in vigoare in statele unde furnizeaza efectiv serviciile.



Daca Directiva va fi implementata, aceasta ar permite unei companii din Slovacia, spre exemplu, sa ofere servicii in orice stat al Uniunii Europene, respectand legile din Slovacia.



Sindicatele sunt ingrijorate de faptul ca acest principiu ar putea determina invadarea pietelor nationale cu forta de munca ieftina si va reduce din drepturile muncitorilor, ca si din drepturile consumatorilor.



Catelene Passchier, vorbind in calitate de reprezentant al ETUC (Confederatia Sindicatelor Europene), a declarat ca temerile sindicatelor sunt "legitime" si ca "mai multe elemente ale acestei Directive "au o influenta importanta asupra legislatiei muncii".



Totusi, asociatiile patronale au intampinat favorabil Directiva, considerand ca aceasta va deschide pietele catre o competitie care va stimula cresterea.



Camera de Comert americana a insistat ca statele membre ale UE sa adopte propunerile cat mai curand posibil.



"Adoptarea acestei propuneri va determina o reducere uriasa a costurilor afacerilor care functioneaza in Europa", sustine institutia americana. "O asemenea reducere a costurilor ar spori concurenta in Europa, ceea ce va aduce beneficii atat consumatorilor cat si companiilor".



De asemenea, asociatia patronala UNICE a primit bine directiva, cu specificatia "necesitatii unor clarificari suplimentare a unor subiecte".



Exista unele ingrijorari si in ceea ce priveste serviciile de sanatate. Doctorii din mai multe state au avertizat asupra unei posibile deteriorari a standardelor serviciilor de sanatate daca directiva va fi aprobata.



In plus, personalul medical se teme ca serviciile de sanatate s-ar putea concentra mai ales asupra aspectelor economice ale afacerii, neglijandu-se din ce in ce mai mult latura umanitara a acestora.



In ciuda controverselor existente, Comisia pare decisa sa sustina pana la capat aceasta directiva.



Noul comisar pe problemele pietei interne, Charlie McCreevy a afirmat in timpul pledoariei sale in fata Parlamentului European ca Directiva serviciilor reprezinta o piesa vitala a legislatiei si a adaugat ca, "nu abordeaza alte zone, decat pe acelea care au fost deja abordate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO