Business Internaţional

Liberty Media negociaza preluarea activelor de divertisment ale Vivendi

17.06.2003, 00:00 18



Grupul american Liberty Media, condus de omul de afaceri John Malone, negociaza preluarea diviziei de divertisment a rivalului franco-american Vivendi Universal, valoarea tranzactiei fiind estimata la 12-14 miliarde de dolari.



Potrivit unor surse apropiate companiilor, citate de Financial Times, John Malone s-a intalnit cu directorul operational al Vivendi, Jean-Bernard Levy, in cursul saptamanii trecute, pentru a discuta termenii si structura tranzactiei. #leadend#



In urmatoarele zile, Liberty si-ar putea prezenta prima oferta pentru achizitionarea Vivendi Universal Entertainment, care include operatiunile de cablu TV, studiourile cinematografice si parcurile tematice administrate de compania franco-americana.



Jean-Bernard Levy a stabilit data de 23 iunie ca termen limita pentru prezentarea ofertelor preliminare.



Vivendi Universal Entertainment este o societate mixta care a fost formata anul trecut, dupa achizitia operatorului de cablu USA Networks, controlat la acea data de omul american de afaceri Barry Diller. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 10,3 miliarde de dolari.



Surse apropiate negocierilor au declarat ca Barry Diller, unul dintre vechii parteneri ai lui John Malone, s-ar fi implicat in discutiile privind viitorul diviziei de divertisment a Vivendi.



Negocierile coincid cu ultima etapa de prezentare a activelor Vivendi Universal Entertainment in fata conducerilor companiilor interesate de preluarea acestora.



Vanzarea VUE se incadreaza intr-un proiect mai amplu, in valoare de 16 miliarde de dolari, prin care grupul franco-american incearca sa isi redreseze situatia financiara.



Directorii companiei se vor intalni astazi cu un consortiu condus de Edgar Bronfman Jr, membru in Consiliul de Administratie al Vivendi si fostul presedinte al grupului canadian Seagram, unul dintre principalii producatori din lume in domeniul spirtoaselor.



Grupul reprezentat de Bronfman este ultimul dintre cei sase posibili candidati la preluarea activelor de divertisment. Concurentii Liberty sunt compania de televiziune NBC, divizie a General Electric; consortiul financiar Universal Partners condus de omul de afaceri din industria petroliera Marvin Davis; Viacom, unul dintre cele mai mari trusturi media din lume; si studiourile MGM, administrate de intreprinzatorul Kirk Kerkorian.



Valoarea intregii divizii Vivendi a fost evaluata la 12-14 miliarde de dolari, incluzand datoriile acumulate. Dar Universal Partners si grupul Bronfman doresc sa preia controlul operatiunilor de jocuri video si din industria muzicala, o astfel de tranzactie cifrandu-se la 15 miliarde de dolari si asumarea unor datorii de 4 miliarde de dolari.



In cadrul negocierilor, Liberty a exploatat relatia sa cu Barry Diller, precum si rolul sau in cadrul Vivendi, compania fiind al treilea mare actionar al sau. Anul trecut, Liberty a primit actiuni Vivendi in valoare de 1,65 miliarde de dolari, echivaland cu 3,49% din capitalul trustului franco-american, cedand, in schimb, participatia sa la USA Networks.



"Liberty are au avantaj structural dublu: pe de o parte, compania este apropiata de Barry Diller, iar pe de alta parte are experienta in industria media", a apreciat una dintre sursele citate.



John Malone doreste sa extinda portofoliul operational al Liberty, dupa ce o serie de investitori i-au criticat strategia cu privire la participatiile sale minore in grupuri rivale precum AOL Time Warner si Viacom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO