Business Internaţional

LIBOR, cea mai controversată dobândă a venit să bântuie din nou omenirea

LIBOR, cea mai controversată dobândă a venit să...

Autor: Catalina Apostoiu

27.03.2018, 00:05 4598
Libor, rata de referinţă utilizată pentru credite de mii de miliarde de dolari, a revenit în ultima vreme în atenţia investitorilor pentru că a înregistrat creşteri semnificative.

Creşterile nu sunt la fel de spectaculoase ca în 2008, când evoluţia  dobânzii a reflectat reticenţa băncilor de a se împrumuta reciproc, un efect al tensiunilor din sistem şi care a alimentat temeri privnd o ameninţare existenţială la adresa sistemului bancar.

Totuşi, se crede că avansul Libor duce la înăsprirea condiţiilor financiare, potrivit MarketWatch.

Creşterea Libor înseamnă că „dobânzile unor titluri de peste 350.000 de miliarde de dolari legate de dobânda americană de referinţă sunt în creştere“, arată David Rosenberg, economist-şef şi strateg în cadrul Gluskin Sheff.

În 2016, Libor a avansat ca reacţie la reformele de pe piaţă. În opinia economiştilor, factorul cata­li­zator pentru creşterea mai recentă este în parte reprezentat de re­forma fiscală americană. Pe lângă repatrierea cash-ului deţinut pes­­te hotare de către firmele americane în urma reformei fiscale, sis­­­temul financiar se ajustează la o viitoare scădere a lichidităţii fur­­nizate de banca centrală americană în condiţiile în care aceasta îşi diminuează bilanţul, potrivit lui George Goncalves, de la Nomura.

Întrebarea de mii de miliarde de dolari este dacă tensiunile au un caracter tehnic, în care caz dobânzile pe termen scurt se vor normaliza în cele din urmă, sau dacă această creştere a Libor anunţă o altă catastrofă bancară, scrie Garth Friesen, fost consilier în cadrul Fed New York, în prezent CEO al fondului de hedging III Capital Management, într-o opinie publicată de Forbes.

Potrivit lui Friesen, totul a început la sfârşitul anului 2016 cu implementarea reformelor de pe piaţa monetară. Însă reforma fiscală şi repatrierea sunt doar o parte a „poveştii“. Creşterea dobânzilor a rezultat de asemenea dintr-o creştere a emisiunilor de titluri de trezorerie, adaugă acesta.

În opinia sa, însă, creşterea are un caracter tehnic, şi nu fundamental, neprefigurând o viitoare criză.

În Statele Unite se încearcă înlocuirea Libor cu o nouă rată de referinţă, scrie Bloomberg. Noua rată, SOFR (Secured Overnight Financing Rate), va fi introdusă de Fed New York în colaborare cu Biroul pentru Cercetare Financiară al Trezoreriei americane săptămâna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO