Business Internaţional

Lichidarea lui bin Laden - motiv de raliu pentru pieţele de acţiuni

Lichidarea lui bin Laden - motiv de raliu pentru pieţele de acţiuni

Începând din martie 2009, pieţele au revenit pe creştere, pe fondul eforturilor concertate ale băncilor centrale din SUA, Europa şi Asia, care au redus ratele dobânzilor la minime şi au pompat sute de miliarde de dolari în pieţe pentru a stimula revenirea economică. Deşi economiile vestice au înregistrat ieşirea tehnică din recesiune, problemele nu au dispărut, iar efectele crizei se simt încă. Statele îndatorate din zona euro nu-şi mai pot plăti datoriile (Grecia, Irlanda, Portugalia), în timp ce România speră să înregistreze în acest an creştere economică.

Autor: Roxana Pricop

02.05.2011, 23:41 425

Pieţele de acţiuni din Europa şi Asia au reacţionat pozitiv laanunţul morţii lui Osama bin Laden, înregis­trând aprecieri încontextul în care investitorii au fost dispuşi să îşi asume riscurimai mari. Analiştii sunt de părere că reacţia va fi de scurtădurată pentru că problemele economiei mondiale sunt încă departe dea se fi rezolvat.

În Europa indicele CAC-40 al Bursei de la Paris a crescut cu0,3%, în timp ce indicele bursei germane DAX s-a apreciat cu 0,7%cu acţiunile companiilor aeriene Air France-KLM şi Lufthansaprintre performeri. Cu toate acestea, din cauza unor sărbătoripublice în Marea Britanie, China, Hong Kong, Malaysia, Singapore şiThailanda care au dus la închiderea burselor, reacţia pieţelor nu afost prea consistentă.

Derivatele pe indicii americani, care au înregistrat creşteri de0,7% ieri, au estimat un debut pozitiv pe Wall Street în şedinţa deluni. În Asia indicele japonez Nikkei 225 a câştigat 1,6%,închizând şedinţa bursieră peste pragul de 10.000 de puncte pentruprima dată de la mijlocul lunii martie când ţara a fost lovită deun tsunami devastator.

Cum apetitul la risc al inves­titorilor a revenit la coteridicate, activele sigure, precum aurul şi argin­tul, au căzutvictime unor corecţii de moment. Argintul a fost de departeper­dantul zilei, pe parcursul zilei de luni tranzacţionându-se laun preţ mai mic şi cu 13%. Aurul a pierdut de asemenea din valoare,în condiţiile în care investitorii au pariat pe îmbună­tăţireaperspectivelor de revenire a economiei americane.

Preţul petrolului Brent era în scădere cu 98 de cenţi la ora5:08 GMT (8:08 ora României), la 124,91 dolari pe baril, cu 2dolari sub maximul ultimilor 32 de luni, de peste 127 dolari pebaril, atins în aprilie. Cotaţia de referinţă pe piaţa americană acoborât în acelaşi timp cu 1,19 dolari, la 112,74 dolari pebaril.

După un debut în forţă, dolarul american a pierdut din avansulcâşti­gat luni, în condiţiile în care inves­ti­torii au consideratcă moartea lui Osama bin Laden nu va reuşi să schim­besenti­men­tul negativ faţă de moneda ame­rica­nă, susţinut deperspectivele că ra­tele de dobândă vor rămâne în continuare laniveluri minime. În ciuda reacţiei "spontane" a in­ves­titorilor,analiştii sunt de părere că pie­ţele se vor întoarce în curând laas­pecte funda­mentale pentru a-şi stabili di­recţia, cum ar fisituaţia economiei globale sau cum anume vor răspunde băncilecentrale la ameninţarea inflaţionistă. Aceştia consideră că moartealui bin Landen va avea un impact mai ales politic şi mai puţin lanivel economic.

Deşi moartea lui bin Laden ar pu­tea avea un impact pozitivasupra în­cre­derii consumatorilor din SUA, Philip Marey, analistla Rabobank Inter­national, a declarat pentru As­so­ciated Press căprincipalele mo­tive de îngrijorare nu au dispărut încă: şomajules­te în continuare ridicat, la fel şi preţul benzinei.

În 2007, când au apărut primele semne ale crizei financiare,Greenspan a fost acuzat că a ţinut dobânda prea jos şi prea multăvreme, încurajând creditarea fără garanţii suficiente, lucru care acondus la umflarea preţului caselor şi apoi la bula imobiliară dinSUA care a avut efect de domino pentru întreaga planetă. Prăbuşireaunui fond de investiţii imobiliare administrat de banca americanăBear Stearns în iunie 2007 a fost primul semnal al crizei. Câtevaluni mai târziu, în octombrie 2007, bursa americană şi pieţele dinîntreaga lume îşi începeau declinul. A urmat apoi un an de coşmar,în care zeci de bănci şi instituţii financiare din SUA şi dinvestul Europei s-au prăbuşit sau au fost salvate in extremis destat prin naţionalizare, culminând cu prăbuşirea Lehman Brothers,unul dintre simbolurile Wall Street, în septembrie 2008. Dinoctombrie 2007 până în martie 2009 indicele DJIA a pierdut peste50% din valoare, pe fondul panicii generale de pe pieţe, iareconomia mondială a intrat în recesiune.

Vedeţi documentul ataşat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO