Business Internaţional

Lider local al reţelei teroriste Stat Islamic, neutralizat în ofensiva irakiană din oraşul Fallujah

Lider local al reţelei teroriste Stat Islamic,...

Autor: Roxana Maciuca

28.05.2016, 20:21 198

Un purtător de cuvânt al campaniei militare coordonate de SUA împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, Steve Warren, a declarat vineri că în raidurile aeriene efectuate de coaliţia internaţională în zona Fallujah au murit cel puţin 70 de militanţi islamişti.

Coaliţia intenaţională a efectuat 20 de raiduri aeriene în zonă în ultimele patru zile. Printre militanţii islamişti neutralizaţi se află şi liderul luptătorilor din Fallujah, Maher al-Bilawi, care ar fi murit în urmă cu trei zile, a precizat Warren, adăugând că moartea acestuia şi a celorlalţi militanţi "nu va împiedica inamicul să continue să lupte, dar i-a destabilizat".

Bătălia finală pentru a recupera centrul reţelei Stat Islamic din apropierea capitalei Bagdad va începe în câteva "zile, nu luni", a declarat vineri un lider al miliţiei şiite, în condiţiile în care au fost sesizate cazuri de foamete în oraş, întrucât locuitorii nu sunt lăsaţi să plece din zonă.

Prima fază a ofensivei care a fost lansată luni este aproape încheiată, fiind înconjurat complet oraşul Fallujah care se află la circa 50 de kilometri vest de capitala irakiană Bagdad, a precizat Hadi al-Amiri, liderul organizaţiei Badr, cu sediul în Iran, la televiziunea de stat alături de premierul Haider al-Abadi.

La finalul anului trecut, Abadi a promis că în 2016 guvernul irakian va obţine victoria finală în faţa reţelei Stat Islamic, care a declarat instaurarea unui califat pe teritorii din Siria şi Irak în urmă cu doi ani.

Amiri a solicitat locuitorilor să părăsească oraşul prin partea sud-vestică, dar reprezentanţi ONU au raportat vineri că circa 50.000 de civili au fost împiedicaţi de militanţii sunniţi să plece.

Fallujah, aflat la 50 de kilometri de Bagdad, a fost primul oraş important din Irak cucerit de Stat Islamic, în ianuarie 2014, şi este al doilea oraş ca dimensiune deţinut de militanţi după Mosul, capitala lor de facto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO