Business Internaţional

Lider politic din Portugalia: Ar trebui să facem bancherii germani să tremure cu arma atomică pe care o avem la îndemână - nu ne mai plătim datoriile!

Lider politic din Portugalia: Ar trebui să facem bancherii germani să tremure cu arma atomică pe care o avem la îndemână - nu ne mai plătim datoriile!

Autor: Radu Racu

16.12.2011, 16:54 2763

Situaţia politică din statele de la periferia zonei euro devine tot mai tensionată, mai ales în Portugalia, unde un lider al Partidului Socialist a fost surprins declarându-şi susţinerea pentru un război diplomatic împotriva statelor din nordul Europei care dictează în prezent politicile de austeritate draconică, scrie The Telegraph.

"Avem o bombă atomică pe care o putem folosi în faţa germanilor şi francezilor: pur şi simplu nu ne plătim datoriile", a declarat Pedro Nuno Santos, vice-preşedintele grupului de Socialişti din parlamentul Portugaliei.

"Datoria este singura noastră armă şi o putem folosi pentru a impune condiţii mai bune, pentru că recesiunea în sine ne opreşte să ne aliniem noului acord al UE. Ar trebui să facem picioarele bancherilor germani să tremure", a spus Santos la o cină informală.

Economia Portugaliei se afundă şi mai adânc în recesiune, cu un declin estimat la 3% anul viitor. Printre măsurile de austeritate adoptate de executiv se numără reducerea salariilor din sectorul public cu cote între 8 şi 16% şi majorarea săptămânii de lucru la 42 de ore.

Portugalia a fost printre primele victime ale tendinţei de scumpire galopantă de pe piaţa împrumuturilor externe, fiind nevoită să încheie un acord de finanţare cu FMI şi UE în valoare de 78 de miliarde de euro.

"Este de neînţeles de ce statele de la periferia zonei euro nu se unesc aşa cum o fac Germania şi Franţa", a declarat Santos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO