Business Internaţional

Lider SPD: Germania va avea un guvern de stânga până la sfârşitul anului

Lider SPD: Germania va avea un guvern de stânga până...

Autor: Gabriel Negreanu

02.10.2021, 19:55 47

Un guvern german format dintr-o coaliţie de trei partide condusă de social-democraţii (SPD) ar urma să fie investit până la sfârşitul anului, a declarat co-liderul partidului de centru-stânga într-un interviu publicat sâmbătă.

Norbert Walter-Borjans a spus că este încrezător că partidul său, care a câştigat alegerile de duminică, ar putea forma o coaliţie cu Verzii şi Liberal Democraţii (FDP). O alianţă de guvernământ SPD - Verzii - FDP, poreclită coaliţia „semafor” după culorile partidelor, s-ar bucura de o majoritate în parlament.

"Guvernul ar trebui să fie investit până la sfârşitul anului. Acest lucru este fezabil. În acest sens, am putea începe negocierile formale ale coaliţiei luna acesta şi le putem încheia până în decembrie", a declarat Walter-Borjans pentru Welt am Sonntag.

Co-liderul Verzilor, Annalena Baerbock, a declarat că partidul său nu este încă angajat într-o coaliţie specifică, dar priorităţile sale sunt protecţia climei şi o societate liberală cu coeziune socială.

Discuţiile despre formarea unui guvern de coaliţie în Germania durează de obicei de la câteva săptămâni la câteva luni. După ultimele alegeri naţionale, din 24 septembrie 2017, astfel de negocieri au continuat până în martie anul următor.

Şi Creştin Democraţii( CDU) încercă să poarte negocieri cu partidele pentru formarea unei majorităţi, dar Verzii şi Liberal Democraţii par mai dispuşi să încerce formarea unei coaliţii cu Social Democraţii.

Merkel, aflată la putere din 2005, va rămâne în funcţia de cancelar până un nou guvern va fi investit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO