Business Internaţional

Liderii africani lansează o zonă continentală de comerţ liber ce ar putea da naştere unui bloc economic de 3.400 mld. dolari

Liderii africani lansează o zonă continentală de...

Autor: Catalina Apostoiu

09.07.2019, 00:03 283
Liderii africani au lansat în weekend o zonă continentală de comerţ liber care, dacă va avea succes, ar uni 1,3 miliarde de oameni, ar crea un bloc economic de 3.400 miliarde de dolari şi ar anunţa o nouă eră de dezvoltare, scrie Reuters. 

După patru ani de negocieri, acordul de constituire a unui bloc comercial cu 55 de ţări membre a fost încheiat în martie, pregătind terenul pentru organizarea summitului din weekend la care Ghana a fost anunţată ca gazdă a viitorului sediul al zonei comerciale şi unde s-a discutat cum va funcţiona exact viitorul bloc. 

Se speră ca zona economică, AfCFTA, cea mai mare de la crearea Organizaţiei Mondiale a Comerţului din 1994, să ajute la deblocarea potenţialului economic al Africii impulsionând comerţul intraregional, întărind lanţurile de aprovizionare şi extinzând expertiza.

Când uniunea comercială va cuprinde toate cele 55 de state care au semnat acordul pentru AfCFTA, uniunea africană va deveni o piaţă cu 1,2 miliarde de consumatori şi cu un Produs Intern Brut cumulat de peste 2.500 de miliarde de dolari. Spre comparaţie, Uniunea Europeană, care în prezent cuprinde 28 de state, are o populaţie cumulată de 512,6 milioane de persoane şi un PIB de 19.000 de miliarde de dolari.

Africa are nevoie să vină puternic din urmă: comerţul său intra-regional a reprezentat doar 17% din exporturi în 2017 comparativ cu 59% în cazul Asiei şi 69% în cel al Europei, iar Africa nu a înregistrat boom-uri economice de genul celor consemnate în ultimele decenii de alte blocuri comerciale. 

Economiştii spun că există în continuare probleme semnificative, printre care legăturile rutiere şi feroviare precare, zone mari cu probleme sociale, o birocraţie vamală excesivă şi corupţia care ţine pe loc creşterea şi integrarea.

Ţările membre s-au angajat să elimine tarifele pe majoritatea bunurilor, ceea ce va impulsiona comerţul din regiune cu 15-25% pe termen mediu. Potrivit FMI, însă, reducerea tarifelor nu este suficientă.

Africa are deja mai multe zone comerciale, însă numai cea din est, EAC, a realizat progrese semnificative către o piaţă comună a bunurilor şi serviciilor. Iar asta din cauza intereselor divergente ale ţărilor din regiune.

Vasta diferenţă dintre ţări la capitolul pondere economică reprezintă un alt factor care complică negocierile. Nigeria, Egiptul şi Africa de Sud reprezintă peste 50% din PIB-ul cumulat al Africii. 

PIB-ul combinat pe cap de locuitor din Africa este de 1.720 de dolari. În cazul UE, acesta se ridică la 38.370 dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO