Business Internaţional

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au...

Autor: Marinela Sarbu

17.10.2019, 19:45 1172

Liderii celor 27 de state UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit agreat de către Uniunea Europeană cu Marea Britanie, a informat joi un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.

”Summitul Brexit dintre Marea Britanie şi UE s-a terminat. Concluziile au fost adoptate”, a transmis pe Twitter, purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului Europea, Peter Aamann.

În urma întrunirii din cadrul Consiliului UE, Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul vor trebui să urmeze paşii necesari pentru a se asigura că Acordul va putea intra în vigoare la 1 noiembrie.

În raportul concluziilor Consiliului nu este menţionat dacă liderii vor susţine o nouă prelungire a Brexitului în cazul în care Acordul nu va trece de votul Parlamentul britanic, sâmbătă.

Liderii europeni susţin acum o conferinţă de presă comună despre noul Acord Brexit.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului UE, spune că diferenţa esenţială între acordul lui Boris Johnson şi cel negociat de Theresa May este „acceptul lui Johnson de a institui controale vamale la punctul de intrare în Irlanda de Nord”.

Acest compromis va „evita controalele la frontieră” între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi va „asigura integritatea pieţei unice”, spune Tusk.

Ajungerea la un acord, de asemenea, „ne permite să evităm haosul”, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO