Business Internaţional

Liderii Europei convin asupra unui fond de salvare. Marea Britanie şi Cehia au rămas pe dinafară

Liderii Europei convin asupra unui fond de salvare. Marea Britanie şi Cehia au rămas pe dinafară

Autor: Adrian Voicu

30.01.2012, 23:21 2407

Liderii europeni au convenit asupra unui fond de salvare permanent pentru zona euro luni şi 25 din cele 27 de state membre au susţinut pactul pentru disciplină bugetară mai strictă, informează Reuters.

Doar Marea Britanie şi Republica Cehă au refuzat să semneze pactul ce va impune sancţiuni automate ţărilor care vor încălca limitele de deficit pe care s-au angajat să le respecte.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica de îndată de 12 state l-au ratificat. Pactul prevede ca statele semnatare să menţină bugete echilibrate şi un deficit structural care să nu depăşească 0,5 la sută din PIB. Fiecare stat va trebui să instituie un mecanism de corecţie care se va declanşa automat în caz de deparaj în raport cu acest obiectiv.

În caz de depăşire a limitei de 3 la sută din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sancţiuni cvasi-automate.

Oficial, summitul care a durat o jumătate de zi s-a concentrat pe strategiile de revenire economică şi creare de locuri de muncă într-un moment în care guvernele din întreaga Europă au probleme cu deficitele bugetare.

Cu toate acestea, nelămuririle privind limitele austerităţii şi problema nerezolvată a datoriei Greciei, au umbrit discuţiile de la summitul din Bruxelles.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că se aşteaptă la un acord final asupra restructurării datoriei Greciei şi că instituţiile europene vor găsi singure căile de rezolvare a problemei finanţării.

Preşedintele Consiliului UE Herman van Rompuy a declarat că este necesară ajungerea la un acord în această săptămână pentru a evita o intrare în default a Greciei la mijlocul lui martie.

Întrebat de propunerea Germaniei de punere sub controlul unui comisar european a finanţelor publice elene, Sarkozy a declarat: "Că este nevoie de un control e normal, dar nu poate fi vorba de subordonarea unei ţări".

Liderii europeni au convenit asupra unui Mecanism European de Stabilitate în valoare de 500 miliarde de euro ce va deveni activ în iulie, un an mai devreme decât s-a plănuit, pentru a ajuta statele îndatorate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO