Business Internaţional

Liderii europeni încheie săptămâna de foc.Vedeţi aici acordul final

Autor: Adrian Voicu

09.12.2011, 16:43 2920

Summitul de la Bruxelles, unde ar fi trebuit să se ajungă la soluţiile de ieşire din criza datoriilor, a ajuns astăzi la final, liderii europeni despărţindu-se prin semnarea unui acord de guvernanţă comună.

"Uniunea Europeană şi zona euro au întreprins mult în ultimele 18 luni pentru a îmbunătăţi guvernanţa economică şi pentru a adopta noi măsuri ca răspuns la criza datoriei suverane. Cu toate acestea, tensiunile existente pe piaţă în zona euro au crescut şi este necesar să intensificăm eforturile noastre pentru a aborda provocările actuale. Astăzi am convenit să avansăm către o uniune economică mai strânsă", se arată în comunicatul final.

Printre elementele noului acord se numără:

1. Bugetele generale ale guvernelor trebuie să fie echilibrate sau în surplus, deficitul structural anual nedepăşind 0,5% din PIB-ul nominal.

2. Regula care prevede limitarea deficitului "va conţine un mecanism de corecţie automată care se iniţiază în eventualitatea unor devieri", mecanismul fiind realizat de fiecare stat în parte pe baza principiilor propuse de Comisie. De asemenea, Curtea de Justţie trebuie să verifice transpunerea acestei reguli la nivel naţional.

3. Ţările care vor să facă emisiuni de obligaţiuni vor trebui să anunţe dinainte Comisia şi Consiliul Europei.

4. În cazul ţărilor din zona euro, dacă se constată depăşirea deficitului bugetar de 3%, Comisia Europeană poate recomanda măsuri şi sancţiuni, cu excepţia cazului în care o majoritate calificată a statelor membre din zona euro se opune.

5. "Convenim asupra unei accelerări a intrării în vigoare a Tratatului privind Mecanismul european de stabilitate (MES). Tratatul va intra în vigoare de îndată ce va fi ratificat de un număr de state membre reprezentând 90% din angajamentele de capital. Obiectivul nostru comun este ca MES să intre în vigoare în iulie 2012".

6. "Pe parcursul introducerii treptate a capitalului vărsat, suntem pregătii să accelerăm plăţile de capital pentru a menţine un raport de minimum 15% între capitalul vărsat şi suma restantă din emisiunile MES şi să asigurăm o capacitate de creditare combinată efectivă de 500 de miliarde EUR."

Vedeţi aici acordul final stabilit de liderii europeni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO