Business Internaţional

Liderii finanţelor europene pregătesc împreună cu FMI „bazooka” de 200 mld. euro pentru combaterea crizei

Liderii finanţelor europene pregătesc împreună cu FMI o „bazooka” de 200 mld. euro pentru combaterea crizei

Foto: AFP

Autor: Paul Comşa

19.12.2011, 16:39 295

Miniştrii de finanţe europeni se vor reuni astăzi la Bruxelles pentru a negocia cu FMI acordarea unor împrumuturi bilaterale de 200 mld. euro care vor sprijini prin intermediul instituţiei economiile cu probleme din zona euro şi pentru a dezbate prima versiune a pactului fiscal, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

"Liderii europeni vor încerca să facă tot ce le stă în putere înainte de crăciun, dar este puţin probabil că vor reuşi să aducă pieţele într-o stare de sărbătoare. Încă este multă nesiguranţă în piaţă", apreciază economistul grupului bancar ING Carsten Brzeski.

Liderii europeni au convenit pe 9 decembrie să semneze la Bruxelles un nou acord pentru o guvernanţă fiscală strictă în zona euro şi în UE, dar negocierile privind tratatul fiscal anunţat cu surle şi trâmbiţe întâmpină dificultăţi după ce multe state de la periferia Europei şi-au exprimat posibilitatea de a nu participa la noua convenţie înainte de aderarea la uniunea monetară.

La aceste neînţelegeri se adaugă ameninţarea unor noi retrogradări ale ratingurilor statelor din zona euro şi neîncrederea investitorilor în capacitatea guvernelor europene de a remedia criza datoriilor şi de a stimula creşterea economică.

"Cel mai important lucru este să restabilim încrederea oamenilor, atât a cetăţenilor cât şi a investitorilor, în continentul nostru", apreciază guvernatorul BCE MarioDraghi.

În acest context, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker speră că miniştrii de finanţe vor ajunge la un acord în cursul zilei de azi.

Pe de altă parte, oficialii băncii centrale germane (Bundesbank) au afirmat că nu este "nevoie urgentă" ca liderii finanţelor din statele europene să ia o decizie finală şi au sugerat că aceasta ar putea fi amânată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO