Business Internaţional

Liderii lumii financiare promit eforturi mai mari pentru stimularea creşterii, dar în afară să arunce cu bani, nu au venit cu alte soluţii

Directorul general al FMI, Christine Lagarde

Directorul general al FMI, Christine Lagarde

Autor: Bogdan Cojocaru

10.10.2016, 00:02 249
Liderii lumii financiare s-au angajat să folosească mai multe resurse în încercarea de a impulsiona avansul economiilor în condiţiile în care se confruntă cu creşteri slabe persistente şi opoziţie tot mai intensă la globalizare, scrie CNBC.

Consiliul guvernatorilor al Fondului Monetar Internaţional, o instituţie cu 189 de state membre, a asigurat că lumea „a beneficiat enorm datorită globalizării“, dar a avertizat că protecţionismul reprezintă o ame­ninţare.

Furia tot mai mare la adresa globalizării a dominat reuniunile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale. Frustrarea este evidentă în votul britanicilor pentru separarea de Uniunea Europeană şi în succesul de care se bucură campania electorală a republicanului Donald Trump în SUA.

Trump le-a spus alegătorilor săi că milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă sau îşi văd salariile stagnând din cauza practicilor co­merciale injuste ale unor ţări precum China şi Mexic.

El a promis că dacă va fi ales preşedinte va impune tarife speciale la importuri dacă ţările respective nu renunţă la astfel de practici.

Directorul general al FMI Christine Lagarde a spus că „avansul este prea slab de prea mult timp, aducând beneficii unui număr prea mic de oameni” şi că acestei probleme oficialii trebuie să-i găsească soluţii. FMI nu a precizat ce acţiuni ar fi dispuse ţările să întreprindă.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a asigurat că el nu simte că efectele votului pentru Brexit „au fost atât de dramatice cum au prezis unii, atât pentru pieţele financiare, cât şi pentru economia reală“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO