Business Internaţional

Liderii lumii se pregătesc pentru Davos într-un context marcat de nesiguranţă şi de rivalitatea dintre superputerile SUA şi China

Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial, declara în noiembrie că lumea trece printr-un proces major de transformare economică şi politică ce nu se va încheia în curând şi că „forţele celei de-a patra revoluţii industriale au generat o nouă economie şi o nouă formă de globalizare“

Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial, declara în noiembrie că lumea trece printr-un proces major de transformare economică şi politică ce nu se va încheia în curând şi că „forţele celei de-a patra revoluţii industriale au generat o nouă economie şi o nouă formă de globalizare“

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2019, 22:20 627

Mii de lideri de business, politici şi culturali din întreaga lume se vor îndrepta din nou către Davos, Elveţia, săptămâna viitoare pentru a discuta ultimele probleme existente la nivel internaţional.

Principala temă a reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) din acest an este „Globalizarea 4.0: Creionarea unei noi arhitecturi în era celei de-a patra revoluţii industriale“, potrivit CNBC.

Reuniunea va începe marţi, 22 ianuarie, şi se va încheia vineri, 25 ianuarie.

Printre participanţi se vor număra cofondatorul Microsoft Bill Gates, şefa FMI Christine Lagarde, secretarul trezoreriei americane Steven Mnuchin, prinţul William.

În perioada de la ultimul forum, relaţiile comerciale şi diplomaţia, cât şi situaţia de pe scenele politice interne au fost extrem de tensionate.

De când preşedintele american Donald Trump a anunţat tarife pe anumite importuri în luna ianuarie a anului trecut, SUA şi China au impus tarife de 250 mld. dolari şi respectiv 110 mld. dolari pe bunurile celeilalte. Washingtonul se confruntă în prezent cu cel mai prelungit blocaj guvernamental, iar Brexitul rămâne la fel de haotic şi neclar.

Forumul a publicat un raport privind riscurile pe 2019 la nivel mondial în care notează că „riscurile la nivel mondial se amplifică, însă voinţa colectivă de a le aborda pare să lipsească“. Potrivit raportului, tensiunile de ordin geopolitic vor reduce capacitatea comunităţii internaţionale de a răspunde ame­ninţărilor globale.

Raportul oferă o perspectivă unică asupra ameninţărilor respective, analizând nu numai riscurile cele mai probabile, dar şi pe cele care ar avea cel mai mare impact.

Deşi cele două liste sunt distincte, există unele teme comune care le leagă. Temerile privind mediul au reprezentat trei din cele mai importante cinci riscuri după probabilitate şi patru după impact.

Riscurile legate de dependenţa noastră în creştere de tehnologie, cât şi riscurile la adresa economiei mondiale, dar şi cele geopolitice ocupă de asemenea poziţii de top după probabilitate şi impact.

Raportul avertizează cu privire la riscurile macroeconomice pe care le avem în faţă la intrarea în noul an. Majoritatea participanţilor la sondajul realizat pentru raport se aşteaptă la riscuri în creştere în acest an având legătură cu „confruntările economice dintre superputeri“ (91%) şi „eroziunea regle­mentărilor şi acordurilor comerciale multilaterale“.

Volatilitatea pieţelor financiare şi încetinirea creşterii economiei mondiale sunt de asemenea evidenţiate de către autorii raportului. Riscurile nu sunt izolate, ci interconectate, fiecare având potenţialul de a le afecta pe celelalte.

În acest context, sunt multe de discutat la Davos în acest an. Menit să genereze cooperare în plan privat şi public, forumul are drept obiectiv principal „îmbunătăţirea stării lumii“.

Fondatorul WEF Klaus Schwab declara în noiembrie că lumea trece printr-un proces major de transformare economică şi politică ce nu se va încheia în curând şi că „forţele celei de-a patra revoluţii industriale au generat o nouă economie şi o nouă formă de globalizare“.

Schwab afirma de asemenea că redresarea lentă şi inegală de pe urma crizei financiare mondiale a făcut ca o parte substanţială a societăţii să se simtă dezamăgită, nu numai de politică şi politicieni, ci şi de globalizare şi întreg sistemul economic“.

Potrivit Bloomberg, rivalitatea dintre SUA şi China va semăna haos în Davos, în condiţiile în care aceasta complică vieţile companiilor şi ţărilor care ar prefera să colaboreze cu ambele superputeri.

Tensiunile vor fi probabil palpabile la reuniunea din acest an. În ultimii ani, atât SUA, cât şi China s-au folosit de Davos pentru a se critica reciproc.

Delegaţia Chinei va fi condusă de vice­preşe­dintele Wang Qishan. De partea americană va parti­cipa secretarul trezoreriei americane Steven Mnuchin. Trump a anunţat pe 10 ianuarie că nu va participa din cauza disputei privind frontiera cu Mexicul. Daunele colaterale în lupta dintre SUA şi China sunt majore pentru că niciuna dintre cele două puteri nu recurge la soft power, ci la puterea economică şi militară. „Soft power-ul american nu a fost eficient în ultimii 20-30 de ani, iar soft power-ul chinez este aproape inexistent“, arată Robert Ross, profesor de ştiinţe politice la Boston College.

Navigarea unei rivalităţi între superputeri nu reprezintă ceva nou pentru Klaus Schwab, fon­datorul WEF. Acesta a lansat conferinţa în Davos în anii ’70 pentru că Elveţia reprezenta teritoriu neutru între Vest şi blocul sovietic.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO