Business Internaţional

Liderul catalan Jordi Sanchez rămâne în arest, după decizia Curţii Supreme spaniole

Liderul catalan Jordi Sanchez rămâne în arest, după...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

09.03.2018, 19:21 99

Parlamentul Cataloniei se întruneşte luni pentru a vota noul lider al regiunii. În urma deciziei instanţei, Sanchez nu va putea participa la sesiunea parlamentară în care ar fi trebuit să depună jurământul.

Jordi Sanchez, preşedintele Adunării Naţionale Catalane - ANC, este acuzat de răzvrătire şi rebeliune, fiind plasat în arest fără posibilitatea cauţiunii pe durata procesului pentru instigare împotriva ordinii sociale din Spania.

Judecătorul Pablo Llarena şi-a motivat decizia pe faptul că Jordi Sanchez este un lider secesionist proeminent şi poate să instige la alte infracţiuni.

Principala acuzaţie care a fost adusă împotriva lui Sanchez este organizarea unui miting proindependenţă la 20 septembrie 2017, pe durata căruia mai mulţi participanţi au blocat accesul forţelor de ordine spaniole într-o clădire din Barcelona, capitala regiunii Catalonia, şi au distrus mai multe vehicule.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Spaniei, Inigo Mendez de Vigo, a precizat că orice candidat la funcţia de premier al Cataloniei trebuie să fie în libertate şi să nu fie vizat de o anchetă.

La 1 martie, fostul lider catalan Carles Puigdemont şi-a anunţat retragerea candidaturii pentru funcţia de premier al Cataloniei, urmând să-l susţină pe Jordi Sanchez. Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei, pe numele fiind emis un mandat de arestare pentru răzvrătire şi rebeliune.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO