Business Internaţional

Limba fula, veriga slabă din ancheta împotriva lui Dominique Strauss-Kahn

Limba fula, veriga slabă din ancheta împotriva lui Dominique Strauss-Kahn

Autor: Ioana Bojan

28.07.2011, 09:32 2323

Camerista care îl acuză pe Dominique Strauss-Kahn de infracţiunisexuale a fost audiată miercuri timp de opt ore, de procurorul dinManhattan, în special pe tema unei conversaţii telefonicecompromiţătoare pe care a avut-o cu un deţinut după presupuselefapte, relatează AFP.

La începutul lui iulie, New York Times a scris că NafissatouDiallo l-a sunat, la o zi după presupusa agresiune, pe un prietenîncarcerat în Arizona pentru un caz de droguri. Ea ar fi afirmat,vorbind despre Strauss-Kahn: "Acest tip are mulţi bani, ştiu cefac", potrivit New York Times.

Această conversaţie este unul dintre elementele-cheie care auslăbit acuzarea, au antrenat eliberarea condiţionată a luiDominique Strauss-Kahn şi au pus sub semnul întrebării motivaţiilereale ale cameristei originare din Guineea, care afirmă că a fostviolată la 14 mai într-o cameră a hotelului Sofitel din NewYork.

Potrivit ziarului, anchetatorii au avut nevoie de câtevasăptămâni pentru a traduce această conversaţie telefonică din limbafula, etnia de origine a lui Diallo. Alte media au afirmat cătraducerea acestor afirmaţii, dificilă, nu este limpede şi ridicăîntrebări.

La ieşirea miercuri din tribunalul din Manhattan, avocatulKenneth Thompson a prezentat versiunea sa asupra faptelor.

"Unele lucruri au fost amestecate în această citare care a fostdată (ziarului) New York Times", a declarat el. "Am ascultataceastă înregistrare şi ea arată că victima nu a pronunţatniciodată aceste cuvinte", a precizat acesta.

"Ea i-a spus acestei persoane că «cineva a încercat să măvioleze şi este cineva care are putere, un om important»", a datasigurări avocatul.

Într-un interviu acordat televiziunii americane ABC şi difuzatluni şi marţi, Diallo a declarat că nu a pronunţat niciodatăcuvintele care îi sunt atribuite de cotidian. Camerista a precizatcă a spus "ştiu ce fac" în momentul în care evoca, la telefon,recurgerea la un avocat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO