Business Internaţional

Lipsa surselor de finanţare alungă antreprenorii locali din Spania

 Lipsa surselor de finanţare alungă antreprenorii locali din Spania

Autor: Andreea Anghel

22.04.2013, 19:29 136

Numărul de afaceri nou create în Spania a scăzut cu aproape 100.000 în ultimii 6 ani pe măsură ce tot mai mulţi antreprenori spanioli îşi deschid business-uri în alte părţi ale lumii din cauza lipsei finanţărilor de pe piaţa locală, scrie Bloomberg.

Luis Sanz (32 de ani) , inginer în telecomunicaţii originar din Zaragoza, Spania, afirmă că după ce a terminat un program MBA la universitatea Columbia din New York a decis să rămână în America pentru a-şi deschide o afacere, întrucât Spaniei îi "lipseşte cultura antreprenorială şi nu are practic o industrie a fondurilor de investiţii".

Anul trecut, el a reuşit să strângă 1 milion de dolari pentru finaţarea proiectului său, Olapic, un serviciu software care ajută companiile să colecteze pozele pe care clienţii lor le postează în mediul online, precum pe Facebook sau Twitter.

"În Spania este foarte dificil să obţii finanţare dacă nu eşti deja un nume cunoscut. America oferă alte şanse", a spus Sanz.

Olapic, care serveşte aproximativ 70 de companii, printre care şi Ebay sau echipa de fotbal New York Giants, reprezintă un exemplu pentru alţi antreprenori de a pleca din Spania şi a-şi începe o afacere în alte locuri care oferă mai multe oportunităţi de dezvoltare. Plecarea în masă a antreprenorilor spanioli ar conduce însă la o contracţie a industriei tehnologice şi ameninţă vitalitatea pe termn lung a unei economii afectată timp de 6 ani de scădere şi de o rată record a şomajului.

Numărul de afaceri nou create în Spania în ultimii 6 ani a scăzut cu aproape 100.000 de la 426.321 în 2007 la 334.516 în 2012, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În aceeaşi perioadă peste 2 milioane de afaceri au fost închise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO