Business Internaţional

Lipsky: Noua prognoză a FMI nu anunţă recesiune globală, dar riscurile au crescut

Lipsky: Noua prognoză a FMI nu anunţă recesiune globală, dar riscurile au crescut

Autor: Vlad Popescu

28.08.2011, 15:27 267

Noua prognoză economică mondială a FMI, care va fi prezentată în septembrie, nu va anunţa o nouă recesiune globală, însă riscurile au crescut, a declarat la CNBC John Lipsky, prim director general adjunct al Fondului Monetar, transmite Reuters.

"Pot spune cu siguranţă că scenariul nostru de bază nu este o recesiune. Nu există însă nicio îndoială că riscurile au crescut, ţinând cont de performanţa slabă a multor date economice în ultimele câteva luni", a arătat oficialul, la conferinţa anuală a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming.

Lipsky a adăugat că riscurile tot mai mari care ameninţă economia globală reflectă lipsa de încredere în capacitatea guvernelor de a-şi ţine datoriile sub control.

El a recomandat atât Statelor Unite, cât şi Europei să dezvolte programe fiscale credibile pe termen mediu, pentru a consolida încrederea pieţelor în capacitatea guvernelor de a-şi reduce gradul de îndatorare.

"Este clar că pe termen mediu e nevoie de planul fiscale credibile, care să dea investitorilor şi altora încredere că deficitul va fi controlat şi politica fiscală va fi adecvată pe teren mediu. Cu cât planificarea pe termen mediu va fi mai credibilă, cu atât vom avea mai multă flexibilitate în cazul efectelor temporare, precum potenţialul impact al uraganului Irene", a spus Lipsky.

Oficialul a adăugat că măsurile fiscale eficiente ar putea include, în SUA, o combinaţie de reforme ale sistemului de taxe şi planuri pe partea de cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO