Business Internaţional

Lira cade, preturile caselor au ajuns la nivelul din 2004

27.10.2008, 17:27 27

Lira sterlina s-a depreciat fata de dolar si euro dupa ce un raport a indicat faptul ca preturile caselor din Marea Britanie au inregistrat in octombrie cea mai pronuntata scadere din ultimii sapte ani si ca vor continua sa scada pe fondul deteriorarii mediului economic, scrie Bloomberg.

Declinul monedei britanice pare a se fi accentuat dupa ce ziarul Sunday Times a anuntat ca ministrul britanic de finante Alistair Darling va declara in cursul saptamanii curente ca actuala criza economica se va prelungi si va fi mai profunda decat s-a estimat initial.
Lira sterlina a pierdut 2,4%, atingand ieri - dimineata nivelul de 1,5515 dolari, in conditiile in care la sfarsitul saptamanii trecute se tranzactiona cu 1,5897 dolari.
Pretul mediu al unei proprietati imobiliare in Anglia si Tara Galilor a scazut luna aceasta cu 7,3 procente fata de perioada similara din anul precedent, atingand nivelul de 163.200 de lire sterline (201.000 de euro), conform unei evaluari a companiei Hometrack.
"Expectativele unei recesiuni si rata ridicata a somajului vor continua sa submineze cererea pentru case", a precizat directorul departamentului de cercetari al Hometrack, Richard Donnell. "Diminuarea preturilor e inevitabila".
Preturile caselor vor scadea cu 25% pana la finalul lui 2009 fata de recordul inregistrat in al treilea trimestru din 2007, a anuntat Centre for Economics and Business Research, ajungand la nivelul atins in 2004.
Colapsul de pe piata creditelor si devalorizarea acuta a proprietatilor imobiliare au lovit sub centura economia Marii Britanii, a doua ca dimensiuni din Europa. Tara se confrunta deja cu o recesiune, conform declaratiilor prim-ministrului Gordon Brown si ale guvernatorului bancii centrale Mervyn King. Economia se va contracta in urmatoarele trei trimestre, a anuntat pe 20 octombrie Ernst & Young's ITEM Club, care utilizeaza acelasi model de estimare ca si Trezoreria.
Potrivit informatiilor furnizate de Institutul de Statistica din Londra, economia Marii Britanii s-a contractat in al treilea trimestru cu 0,5% fata de nivelul inregistrat in trimestrul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO