Business Internaţional

Lira turcească ajunge la un nou minim record chiar şi după intervenţia Băncii Naţionale şi adresa preşedintelui Erdogan

Lira turcească ajunge la un nou minim record chiar şi...

Autor: Tudor Ionescu, Mediafax

13.08.2018, 14:31 1727

Lira turcească a atins, luni, cel mai scăzut nivel ai ultimilor 13 ani, cursul raportat ajungând şi la 7,98 de lire per euro, de la 6,93 de lire, cât a indicat Banca Central Europeană (BCE) vineri.

Tot luni, Banca Centrală a Turciei a precizat că va acorda "toate lichidităţile de care băncile au nevoie", precum şi faptul că-şi va diminua cerinţele cu privire la rezervele minime obligatorii. Potrivit Reuters, această ultimă decizie ar fi menită să introducă o sumă de şase miliarde de dolari în sistemul financar.

Cotaţia înregistrată luni vine, însă, la capătul unei evoluţii ce a început pe 26 iulie. Atunci, lira turcească şi-a inceput deprecierea graduală atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul, depreciere ce a culminat pe 9 august.

Evoluţia lirei turceşti a avut loc pe fondul unui cumul de factori: tensiunile diplomatice cu Statele Unite generată de reţinerea unui preot american de către autorităţile turce, precum şi îngrijorarea investitorilor cu privire la o implicare tot mai mare a factorului politic turc în economie - în speţă a lui Recep Tayyip Erdoğan.

Între timp, presedintele turc a dat de înţeles că recenta evoluţie a lirei turceşti ar fi, de fapt, rezultatul unui complot.

"Care este motivul acestei furtuni într-o ceaşcă de cafea? Nu există niciun motiv economic... Asta se numeşte a purta o operaţiune împotriva Turciei", a declarat Recep Erdoğan, citat de Reuters.

În plus, pe parcursul weekend-ului, preşedintele turc a ameninţat cu reformarea sistemului de alianţe pe care Turcia îl are, a exlus ideea unui ajutor extern şi ideea de creştere a dobânzii de referinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO