Business Internaţional

Lira turcească este în continuare în picaj: A atins un nou record al ultimului deceniu

Lira turcească este în continuare în picaj: A atins un...

Autor: Tudor Ionescu

14.08.2018, 10:38 169

Lira turcească şi-a continuat deprecierea marţi, cotaţia ajungând şi la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu - după unele surse chiar din ultimii 23 de ani. În momentul de faţă cursul raportat de Banca Centrală a Turciei este de 7,83 de lire/euro şi de 6,68 lire/dolar.

Cotaţia actuală este uşor sub cea raportată luni de Banca Central Europeană (BCE), de la 7,86 de lire/euro, însă este de aşteptat ca aceasta să se schimbe în orele următoare.

Această evoluţie a avut loc în ciuda faptului că, luni, Banca Centrală a Turciei a precizat că va acorda "toate lichidităţile de care băncile au nevoie", precum şi faptul că-şi va diminua cerinţele cu privire la rezervele minime obligatorii.

Cotaţia de marţi este continuarea unei evoluţii începute la sfârşitul lunii iulie. Atunci, lira turcească şi-a inceput deprecierea graduală atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul.

Evoluţia lirei turceşti a avut loc pe fondul unui cumul de factori. Un prim factor ar fi îngrijorarea investitorilor cu privire imixtiunea tot mai frecventă a factorului politic turc în economie - în speţă a lui Recep Tayyip Erdoğan. Un al doilea factor ar fi tensiunile diplomatice cu Statele Unite generate de reţinerea preotului american Andrew Brunson de către autorităţile turce.

De altfel, John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui american DOnald Trump, l-a avertizat pe amabasadorul turc cu privire la faptul că Statele Unite nu mai are ce să negocieze cu Turcia pe această temă până când preotulului nu îi va fi acordată liberatea, relatează Bloomberg.

Anterior acestor evoluţii, preşedintele turc a pus recenta evoluţie a lirei turceşti pe seama unui complot, a ameninţat cu reformarea sistemului de alianţe pe care Turcia îl are, a exlus ideea unui ajutor extern, precum şi ideea creşterii dobânzii de referinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO