• Leu / EUR4.9036
  • Leu / GBP5.4789
  • Leu / USD4.5570
Business Internaţional

Lira turcească, în cădere liberă: Erdogan promite victoria în urma „războiului economic”, după ce banca centrală a redus ratele dobânzilor pentru a treia lună la rând

Lira turcească, în cădere liberă: Erdogan promite victoria în urma „războiului economic”, după ce banca centrală a redus ratele dobânzilor pentru a treia lună la rând

Recep Tayyip Erdogan, 67 de ani, ocupă poziţia de preşedinte al Turciei din 2014

Autor: Eduard Ivanovici

23.11.2021, 12:48 1754

Lira turcească a suferit una dintre cele mai grave scăderi de la criza monetară din urmă cu trei ani după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lăudat o recentă reducere a ratelor dobânzilor şi a declarat că ţara se află într-un „război economic pentru independenţă”, transmite Financial Times.

Moneda, care a scăzut anul acesta cu aproape 40% prin raport cu dolarul american, a înregistrat o scădere de 8,8% şi a străpuns bariera simbolică de 12 lire per dolar, în contextul în care Erdogan a folosit un discurs combativ pentru a-şi expune viziunea asupra economiei ţării.

La un moment dat, declinul de marţi a ajuns la cel mai grav nivel din august 2018, când Turcia se confrunta cu o criză monetară. Recent, scăderea atingea circa 7%.

„Seamănă cu un film de groază”, spune Enver Erkan, analist al Terra Investment din Istanbul, adăugând că este greu de prognozat cât va mai scădea moneda, având în vedere că autorităţile par dispuse să observe declinul.

Erdogan, cunoscut oponent al ratelor mari ale dobânzilor, a declarat vineri seara că este „mulţumit” după ce banca centrală a redus ratele pentru a treia lună consecutivă, în pofida avertizărilor economiştilor, conform cărora decizia ar alimenta inflaţia, care deja ajunge la o rată anuală de 20% şi nu oferă niciun semn că s-ar opri din a destabiliza ţara.

Pictând un peisaj al unei conspiraţii globale ce vrea să subjuge Turcia, Erdogan a declarat că ţara nu va ceda în faţa economiştilor, „oportuniştilor” şi „acrobaţilor financiari la nivel global” care cer majorarea ratelor dobânzilor.

Guvernul prioritizează creşterea, adaugă preşedintele turc, cu ţelul de a încuraja investiţiile, producţia, exporturile şi forţa de muncă.

„De aceea nu acordăm atenţie vociferărilor lansate de pesimişti. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi susţinerea poporului vom ieşi victorioşi în urma acestui război economic pentru independenţă”, susţine Erdogan.

El a comparat chinurile actuale cu cele din perioada în care naţiunea a luptat împotriva cotropitorilor străini în urma Primului Război Mondial, care a culminat cu naşterea republicii în 1923.

Semih Tumen, fost viceguvernator al băncii centrale din Turcia şi unul dintre oficialii de top concediaţi de Erdogan luna trecută, a vorbit în spaţiul public pentru prima dată de când a fost demis şi l-a rugat pe preşedinte să „renunţe la acest experiment iraţional care nu are nicio şansă de a reuşi”.

„Trebuie să ne întoarcem imediat la politici de calitate înaltă care vor proteja valoarea lirei şi bunăstarea poporului turc”, a scris Tumen pe Twitter.

 
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9036
Diferență: 0,0633
Ieri: 4.9005
Azi: 4.5570
Diferență: 1,6666
Ieri: 4.4823
Azi: 5.4789
Diferență: -0,2839
Ieri: 5.4945
Azi: 4.9186
Diferență: 0,2241
Ieri: 4.9076