Business Internaţional

Lituanienii iau cu asalt magazinele poloneze în căutare de chilipiruri înainte de Crăciun, maghiarii se năpustesc în Slovacia în căutare de benzină mai ieftină

Lituanienii iau cu asalt magazinele poloneze în căutare...

Autor: Catalina Apostoiu

08.12.2022, 23:00 127

Scump în Polonia, de 2-3 ori mai scump în Lituania. Înainte de Crăciun, lituanienii îşi fac cumpă­răturile în Polonia în aceeaşi măsură ca înainte de pandemie. Aceştia cumpără de asemenea şi online din Polonia, scrie Warsaw Voice.

Există un număr în creştere de companii din Lituania specializate în comerţul online cu bunuri din Polonia. Potrivit unui reprezentant al Atvyko.lt, numărul comenzilor a crescut cu 30-40% în termeni anuali.

Lituanienii cumpără brazi de Crăciun din Polonia, decoraţiuni şi jucării. Potrivit estimărilor Atvyko, aceste bunuri sunt de 2-3 ori mai ieftine în Polonia decât în Lituania.

Arunas Vizitzkas, director al Pricer.lt, confirmă că preţurile din Polonia sunt mai mici decât în Lituania: carnea este cu 30-50% mai ietină, alcoolul cu jumătate, un kg de brânză costă aproximativ 10 euro în Lituania şi 4 euro în Polonia. Cosmeticele sunt de asemenea de două ori mai ieftine.

Tadas Povyuskas, economist la SEB Bank, subliniază că majoritatea clienţilor din Polonia plătesc cash, astfel că statisticile nu reflectă situaţia reală.

Fără îndoială, însă, comparativ cu anul trecut, litua­nienii cheltuie mult mai mulţi bani în Polonia. De exemplu, în noiem­brie aceştia au cheltuit cu 80% mai mult decât în noiembrie 2021.

Potrivit Povyuskas, cheltuielile lituanienilor din Polonia au revenit la nivelurile prepandemice şi nu este exclus ca acestea să fie chiar mai mari.

Între timp, ungurii fac coadă la benzinăriile din Slovacia din cauza crizei de carburanţi de pe plan local, notează Euractiv.

Benzinăriile din sudul Slovaciei au fost luate cu asalt în această săptămână de către ungurii din regiunile de graniţă în condiţiile în care Ungaria se confruntă cu penurii de carburanţi în urma măsurii guvernului de plafonare a preţului acestora.

Guvernul ungar a plafonat preţul benzinei şi motorinei la 480 forinţi (1,17 euro) în urmă cu un an ca parte a măsurilor luate de Viktor Orban pentru protejarea gospodăriilor de scumpirea energiei. În această săptămână, guvernul Orban a renunţat la plafon, invocând embargoul impus de Bruxelles asupra importurilor de energie rusească.

MOL a avertizat că a atins limitele capacităţilor sale logistice de import de carburanţi, în timp ce furnizori ca Shell sau OMV şi-au redus exporturile către Ungaria din cauza plafonului.

Unele oraşe din sudul Slovaciei raportează cozi de maşini înmatriculate în Ungaria în faţa benzinăriilor locale.

Analistul Lukas Kovanda de la Czech Trinity Bank avertizează că dacă penuriile se vor menţine în Ungaria, Slovacia s-ar putea confrunta cu o situaţie similară.

Între timp, preţul benzinei din Slovacia continuă să scadă, un litru constând în prezent 1,57 euro în medie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO