Business Internaţional

Lockheed Martin prezintă o nouă generaţie de avioane de luptă. SUA nu au însă la ce să folosească nici măcar generaţia anterioară

Lockheed Martin prezintă o nouă generaţie de avioane de luptă. SUA nu au însă la ce să folosească nici măcar generaţia anterioară

Autor: Adrian Voicu

05.01.2012, 16:51 16048

În decembrie 2010, Lockheed Martin a asamblat ultimul avion F-22 Raptor, asta în condiţiile în care Forţele Aeriene americane nu au folosit niciodată acest avion pentru simplul fapt că nu aveau de ce sau, mai bine spus, cu cine.

F-22 Raptor a fost produs în 196 de exemplare, fiecare unitate fiind vândută la un preţ cuprins între 137 de milioane de dolari şli 678 milioane de dolari (totul depinzând de modul de calcul al costului). Deşi este considerat cel mai costisitor avion de luptă din istorie, acesta nu a fost niciodată folosit în luptă pentru simplul fapt că alte avioane, mai ieftine, pot foarte bine să facă faţă oricărui avion al oricărui combatant.

"Realitatea este că ruşii şi chinezii nu vor avea un avion de luptă care să concureze cu F-22 sau F35 Lightning II în următoarele două decenii", scrie Gizmodo. Şi deşi ruşii se laudă cu Suhoi PAK-FA, iar chinezii cu Chengdu J-20, acestea sunt încă departe de a face faţă avioanelor americane.

Acum noul avion a cărui denumire nu există încă şi care face parte din oferta Lockheed Martin pentru programul F-X prin care forţele aeriene ale SUA speră să înlocuiască avioanele F-22 începând cu 2030, promite şi mai multe.

"Viteză cu mult îmbunătăţită, o rază de acţiune mai mare, perioade de zbor extines, stealth, conştientizarea situaţiilor şi structuri şi sisteme care se auto-repară sunt câteva ditnre posibilele tehnologii pe care le imaginăm pentru următoarea generaţie de avioane de luptă", se arată într-un comunicat al companiei.

"Capacităţile avionului de generaţie următoare vor fi impuse de descoperirile din sectoarele propulsiei, materialelor, energiei, senzorilor şi armelor care încă sunt imaginate. Acestea vor necesita o investiţie semnificativă în cercetare şi dezvoltare atât din punct de vedere al timpului cât şi al banilor", se mai arată în comentariile companiei. Cu alte cuvinte, aşteptaţi-vă să fie mult mai scumpe decât generaţiile anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO