Business Internaţional

Londra impune o taxă de 10 lire pentru şoferii cu maşini mai vechi de 10 ani care vor să ajungă în centrul oraşului

Londra impune o taxă de 10 lire pentru şoferii cu...

Autor: Bianca Dorobanţu

18.02.2017, 18:37 4368

Şoferii care au maşini mai vechi de 10 ani vor fi nevoiţi să achite o taxă de 10 lire pentru a ajunge în centrul Londrei, măsură anti-poluare luată de primarul londonez Sadiq Khan, care se va aplica automobilelor înmatriculate înainte de 2006, scrie Daily Mail.

Această taxă se va adăuga „taxei de congestie” aflate deja în vigoare, în valoare de 11,5 lire. Astfel că, în total, şoferii care vor dori să ajungă în centrul oraşului, vor scoate din buzunar 21,5 lire. Se aşteaptă ca şi alte oraşe să urmeze exemplul Londrei. De pildă, în Paris, autorităţile au decis că maşinile trebuie să circule alternativ, în funcţie de numărul de înmatriculare, par sau impar.

Poluarea aerului duce la aproape 40.000 de decese anual, în Marea Britanie, iar Comisia Europeană a transmis guvernului londonez un ultim avertisment asupra poluării excesive din 16 oraşe londoneze.

Maşinile diesel sunt mult mai poluante decât cele pe benzină, producând mai multe particule minuscule de oxizi de azot, care au legătură cu astmul şi alte boli cardiace şi pulmonare. Un studiu arată că poluarea cauzată de maşini ar putea avea legătură cu cele 4.500 de naşteri premature care au loc anual în Marea Britanie.

Noua taxă de toxicitate se va aplica şi maşinilor vechi pe benzină, care produc mai mult dioxid de carbon. Mai mult de 9 milioane de maşini nu îndeplineau standardele de emisie Euro 4 la finalul anului 2015, potrivit unei cercetări, iar aproape două treimi dintre acestea erau pe benzină. Cele mai multe maşini vândute înainte de 2006 nu îndeplinesc aceste standarde.

„Este incredibil că trăim într-un oraş în care aerul este atât de toxic încât mulţi dintre copiii noştri au probleme pulomonare. Dacă nu facem acum schimbări drastice, nu vom putea proteja sănătatea familiilor noastre în viitor”, a spus primarul Londrei, Sadiq Khan.

Taxa va intra în vigoare la 23 octombrie, de luni până vineri, între 07.00-18.00

Foto: felixonline.co.uk

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO