Business Internaţional

Londra se pune contra cu totul: Acum se întreabă dacă restul ţărilor UE pot folosi instituţiile europene pentru noul acord

 Londra se pune contra cu totul: Acum se întreabă dacă restul ţărilor UE pot folosi instituţiile europene pentru noul acord

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

12.12.2011, 19:19 1365

Autorităţile de la Londra se întreabă dacă restul statelor membre ale Uniunii Europene au dreptul să folosească instituţiile şi clădirile europene pentru punerea în aplicare a acordului convenit la Bruxelles pentru combaterea crizei datoriilor din zona euro, a indicat luni Downing Street.

Toate ţările din UE, cu excepţia Marii Britani, au convenit vineri să consolideze disciplina bugetară, transmite AFP.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, reşedinţa premierului britanic, autorităţile de la Londra discută cu restul UE despre modul în care va fi aplicat acordul.

Întrebat dacă Marea Britanie se va opune la folosirea clădirilor şi instituţiilor UE de către celelalte 26 de ţări, pentru punerea în aplicare a acestui acord, purtătorul de cuvând al premierului David Cameron a declarat că în mod evident este o discuţie referitoare la utilizarea instituţiilor.

"Trebuie să reflectăm asupra manierei de abordare a acestei discuţii, dar şi a discuţiilor în general în Uniunea Europeană, acum că lucrurile evoluează", a spus purtătorul de cuvânt.

Aceste comentarii au avut loc în condiţiile în care Franţa şi Germania, cele două ţări care au făcut presiuni pentru acordul de integrare fiscală, au adoptat luni o atitudine conciliantă.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a deplâns luni "existenţa a două Europe", dar a insistat că "din fericire o ieşire a Londrei de pe piaţa unică europeană nu este de actualitate".

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a dat asigurări că Marea Britanie rămâne un partener important al Germaniei, în cadrul Europei, în pofida veto-ului regretabil exrcitat de premierul Cameron la summit-ul de săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO