Business Internaţional

Londra vrea să devină centrul marilor procese financiare

Unul dintre cazurile cel mai cunoscute este litigiul dintre oligarhii ruşi Roman Abramovici (foto) şi Boris Berezovski

Unul dintre cazurile cel mai cunoscute este litigiul dintre oligarhii ruşi Roman Abramovici (foto) şi Boris Berezovski

Autor: Mihai Gîţu

15.07.2015, 00:04 738

Londra îşi modernizează structura aparatului judecătoresc pentru a-şi consolida rolul de centru unde vin oligarhii ruşi, băncile internaţionale şi marile companii pentru a-şi rezolva disputele legale de milioane de lire sterline, scrie Bloomberg.

Proiectul va reuni cazuri în care sunt implicate creanţe financiare în valoare de mai bine de 50 milioane lire (70 milioane euro), a spus John Thomas, preşedintele Curţii Supreme din Anglia şi Ţara Galilor. Noul serviciu va analiza cazuri complexe în care sunt implicate pieţele financiare.

„Vom avea pentru prima dată judecători care să se concentreze exclusiv pe dispute financiare şi care să cunoască un caz de la început până la sfârşit, economisind astfel timp şi bani“, a spus Ian McDonald, şeful filialei din Londra a firmei de avocatură Mayer Brown şi expert în soluţionarea liti­giilor comerciale. În acest sistem, judecători ai secţiei comerciale din diviziile Queen’s Bench şi Chancery ale Înaltei Curţi vor audia cazurile dintr-o listă dedicată litigiilor financiare.

Londra este un magnet pentru conflictele legale ale străinilor. Cazuri bine cunoscute din ultimii ani includ litigiul dintre oligarhii ruşi Roman Abramovici şi Boris Berezovski, cel din urmă fiind un investitor norvegian care a dat în judecată Deutsche Bank, şi disputa dintre o companie germană de utilităţi şi UBS. Mai bine de 75% din litiganţii care aveau procese la Curtea Comercială din Londra între aprilie 2013 şi martie 2014 erau cetăţeni străini, conform firmei de relaţii publice Portland. În timp ce majoritatea cazurilor proveneau din Europa şi Eurasia, numărul litiganţilor din Orientul Mijlociu şi America de Nord s-a dublat în ultimul an.

Noul serviciu face parte din schimbările care au ca scop să menţină puterea de atracţie a Londrei pentru marii bogaţi ai lumii în faţa centrelor rivale precum Dubai şi Singapore.

Planul Londrei este de asemenea o reflecţie a felului în care sistemul judecătoresc din Marea Britanie a evoluat după ce a gestionat disputele financiare complexe apărute după criza financiară, a spus McDonald. „Cum piaţa financiară devine din ce în ce mai complexă prin comerţul elec­tronic, manipularea pieţei şi descen­tralizare, este de preferat un sistem legal care să fie destul de priceput să ţină pasul“, a completat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO