Business Internaţional

Lovite din plin de schema de rambursare preferenţială, băncile din Ungaria vor înainta cu greu prin „furtuna” din următorii ani

Lovite din plin de schema de rambursare preferenţială, băncile din Ungaria vor înainta cu greu prin „furtuna” din următorii ani

Foto: Shutterstock

Autor: Paul Comşa

07.12.2011, 19:04 722

Pierderile provocate băncilor din Ungaria de planul guvernului de rambursare preferenţială a creditelor denominate în monedă străină vor totaliza peste 200 mld. forinţi (665 mil. euro). Pierderile s-ar putea dubla în următorii ani din cauza introducerii taxei speciale pentru bănci, scrie Reuters.

Băncile austriece Erste şi Raiffeisen au anunţat deja că vor lua măsuri de protecţie pentru filialele din Ungaria care vor fi printre cele mai afectate de măsurile "neortodoxe" luate de guvernul ungar. Erste a anunţat că va injecta capital de 600 mil. euro în divizia ungară a grupului, iar Raiffeisen ar putea să vândă 10-15% din activele pe care le deţine în Ungaria pentru a acoperi pierderile de aproximativ 120 mil. euro din cauza planului de rambursare anticipată.

Băncile ungare au înaintat luna trecută un set de propuneri pentru găsirea unei soluţii de compromis pe termen lung, care va permite creditorilor să suporte pierderi de până la 500 mld. forinţi în următorii ani în vederea reducerii impactului pe care l-ar avea evaporarea bruscă a 200 mld. forinţi din bilanţurile instituţiilor de credit din Ungaria.

În septembrie, guvernul ungar a dezvăluit schema de rambursare preferenţială a creditelor denominate în monedă străină şi a stârnit numeroase controverse printre analişti. Planul adoptat de executiv forţează instituţiile de credit să fixeze cursul de schimb la 180 de forinţi pentru un franc elveţian, 250 de forinţi pe euro şi 2 forinţi pentru un yen, cu mult sub nivelul pieţei, pentru rambursarea într-o singură tranşă a împrumuturilor ipotecare denominate în monedă străină. Măsura urmăreşte să ajute debitorii care riscă să intre în incapacitate de plată mai ales din cauza aprecierii francului elveţian.

Oficialii BCE consideră că schema de rambursare preferenţială, alături de cea mai ridicată taxă pentru bănci din Europa, ameninţă stabilitatea sectorului bancar şi ridică piedici în calea creşterii economice.

Datoriile ipotecare ale gospodăriilor din Ungaria totalizează 5.000 mld. forinţi, din care aproximativ două treimi sunt denominate în franci elveţieni, o monedă care s-a apreciat cu aproape o treime în raport cu forintul comparativ cu nivelul mediu la care au fost contractate creditele ipotecare. Ieri, cursul de schimb se situa la aproximativ 242 forinţi/franc elveţian şi la 299 forinţi/euro.

Analiştii băncii centrale estimează că 20% din împrumuturile ipotecare vor fi rambursate prin intermediul planului înaintat de guvern, 5% din economii şi 15% prin contractarea de noi credite în forinţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO