Business Internaţional

Lovitură de teatru din China. Puternicul preşedinte chinez Xi Jinping: Taiwan „trebuie să se reunească şi se va reuni” cu China

Lovitură de teatru din China. Puternicul preşedinte...

Autor: Bianca Pavaluca

02.01.2019, 10:44 1502

China îşi rezervă dreptul de a folosi forţa pentru a readuce Taiwan sub controlul său, dar doreşte să obţină o „reunire” paşnică cu insula independentă, care va avea un viitor bun sub controlul chinez, a declarat preşedintele Chinei, Xi Jinping, relatează BBC şi Reuters.

Într-un discurs care a marcat împlinirea a 40 de ani de la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, preşedintele chinez le-a transmis locuitorilor din Taiwan că trebuie să accepte o unire între cele două ţări, pe principiul „o-ţară-două-sisteme”.

Liderul chinez a avertizat că îşi rezervă dreptul să folosească forţa pentru a obţine unirea celor două state.

Deşi Taiwan are un Guvern propriu şi este din toate punctele de vedere un stat independent, nu şi-a declarat în mod formal independenţa de China.

Administraţia de la Beijing consideră că insula este o provincie a Chinei, iar comentariile lui Xi Jinping sunt în conformitate cu politica Chinei privind reunificarea cu Taiwan.

Preşedintele chinez a transmis că ambele state fac parte din aceeaşi familie chineză, iar independenta Taiwanului este „contrară istoriei şi nu duce nicăieri”.

„Cetăţenii din Taiwan trebuie să înţeleagă că independenţa le va aduce doar dificultăţi”, a adăugat Jinping, menţionând că Beijingul nu va tolera niciodată vreo formă de activitate care promovează independenţa insulei, aşadar unificarea este „inevitabilă pentru revigorarea membrilor familiei chineze”.

Preşedintele din Taiwan, Tsai Ing-wen, a declarat miercuri că insula nu va accepta sistemul „o ţară două sisteme” dorit de China şi a insistat că orice negocieri dintre cele două ţări ar trebui făcute prin intermediul guvernelor.

De asemenea, Tsai a cerut Chinei să înţeleagă şi să accepte gândirea şi nevoile cetăţenilor din Taiwan. Prin intermediul unui discurs de Anul Nou, preşedintele taiwanez a transmis că Administraţia de la Beijing trebuie să folosească mijloace paşnice pentru a rezolva disputa cu Taiwan şi să respecte valorile democratice ale ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO