Business Internaţional

Lovitură de teatru: Ralph Hamers, şeful ING, care în anii 2000 şi-a început cariera în România, este noul şef al gigantului bancar elveţian UBS, unde sunt păstrate cele mai mari averi ale lumii

Lovitură de teatru: Ralph Hamers, şeful ING, care în...

Autor: Iulian Tenchiu

20.02.2020, 13:44 2106

Gigantul bancar elveţian UBS l-a numit pe Ralph Hamers, fostul şef al ING Bank, director executiv al instituţiei, acesta urmând să îi ia locul lui Sergio Ermotti la conducerea băncii. Hamers va ocupa această poziţie începând cu 1 noiembrie, scrie Financial Times.

Ralph Hamers a deţinut funcţia de CEO al ING începând cu 1 octomrbie 2013. Din 1999 până în 2002, Hamers a fost şef al ING în România. 

Investitorii nu se aşteptau la această schimbare la conducerea UBS, în contextul în care în 9 ani de cârma băncii, Sergio Ermotti a reuşit să transforme instituţia ă în cea mai mare bancă din lume, cu active care se ridică la 2.6 trilioane de dolari.

UBS şi ING au confirmat numirea miercuri, după ce publicaţia Finacial Times a anunţat schimbarea. Ralph Hamers va pleca de la ING în iunie şi îşi va începe activitatea în septembrie, intrând din cel moment într-o perioadă de tranziţie alături de Sergio Ermotti.

Foto arhiva ZF 2002: Jan Op de Beek (stânga), cel care a preluat conducerea ING România în 2002 şi Ralph Hamers (dreapta). 

 

Ce scria Ziarul Financiar despre Ralph Hamers în 2001 

 

ING Bank Romania va lansa in doua luni de zile un produs special pentru administrarea banilor oamenilor bogati - "ING Wealth Management". Limita de la care se va porni va fi de 80.000-90.000 de dolari.

"In Romania sunt oameni bogati. Nici nu-ti vine sa crezi. Noi vrem sa le oferim servicii speciale (privat banking) de administrare a banilor", a declarat pentru Ziarul Financiar Ralph Hamers, directorul general al sucursalei de la Bucuresti a grupului financiar olandez ING.

El spune ca in ultimul deceniu au aparut in Romania multi intreprinzatori care au pornit si si-au dezvoltat afaceri proprii si pe care apoi le-au vandut unor companii mai mari.

"Ei (n.r.-intrepinzatorii) trebuie sa faca ceva cu banii obtinuti. Noi vom incepe sa le oferim consultanta unde sa isi plaseze banii", a spus Hamers.

ING Wealth Management va include depozite bancare, produse de asigurari, carti de credit, actiuni la bursa de valori si de pe piata Rasdaq.

"ai pe bursa sunt cateva oportunitati care pot aduce un castig ridicat. De ce sa nu cumpere si actiuni", a mentionat Hamers.

Pe piata romaneasca nici o alta banca nu ofera oficial un astfel de produs pentru oamenii bogati. Totusi, mai sunt banci care ofera pentru persoanele fizice care au sume mari de bani conditii mai bune (n.r.-dobanzi mai mari) la depozite.

In general, dealerii si trezorerierii bancilor ofera consultanta in administrarea banilor clientilor care au bani multi.

ING este cea mai puternica banca straina de pe piata romaneasca si a patra din sistemul bancar dupa activele bilantiere la sfarsitul anului trecut.

 

Rebranding

Grupul ING va reuni incepand de marti toate operatiunile sub un singur nume pentru a dezvolta in Romania servicii integrate: bancare, de asigurari si de management al activelor.

ING Bank va fi numele pentru operatiunile de banca-corporate si retail, ING Barings va fi numele pentru operatiuni de banca de investitii (societate de brokeraj), ING Nederlanden va fi noul nume pentru serviciile de asigurari, schimbandu-se din Nederlanden Asigurari de Viata.

ING Employee Benefits, este numele sub care este cunoscut pachetul special de servicii bancare si de asigurari pentru personalul companiilor care au conturi la ING.

"Aceasta reunire sub un singur nume (Rebranding) o realizam pentru a fi siguri ca piata stie ce suntem. Vrem sa avem o recunoastere clara pe piata", a mentionat Hamers.

 

ING incepe si operatiunile de retail

ING a inceput operatiunile in Romania in 1994. Serviciile bancare s-au adresat in cea mai mare parte companiilor si foarte putin persoanelor fizice. Incepand cu aceasta luna ING va oferi si servicii pentru persoanele fizice (retail).

Limita minima pentru persoanele fizice de a beneficia de serviciile bancare ale ING (deschidere de cont, depozite etc.) va fi de 5.000 dolari. Romania este dupa Polonia cea mai importanta piata din aceasta regiune pentru grupul financiar ING.

Totalul angajamentelor grupului pe piata romaneasca se ridica la peste 800 de milioane dolari. ING este al treilea grup financiar din Europa, dupa valoarea de piata.

După numirea lui Ralph Hamers, acţiunile ING au crescut cu 1.4%, iar acţiunile UBS s-au majorat cu 2.8%.

Hamers este considerat un vizionar pentru că a anticipat nevoia de schimbare al modului în care ING operează şi a transformat banca într-unul dintre cele mai bune exemple de inovare digitală în sectorul bancar.

Cu toate acestea, mandatul lui Hamers nu a fost lipsit de probleme, pentru că în 2018 autorităţile olandeze au sesizat nerespectarea unor reguli, fapt care a determinat acordarea unei sancţiuni în valoare de 775 milioane de euro.

„Ralph este un bancher foarte respectat care şi-a demonstrat experienţa privind transformarea digitală. Industria se schimbă din ce în ce mai mult şi cred că Ralph este persoana care ar trebui să gestioneze transformarea UBS”, a declarat Axel Weber, preşedintele UBS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO